Pilula za dan poslije, zamijenila je tzv. hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog spolnog odnosa za plodnih dana (sastojala se od nekoliko tableta koje su se trebale uzimati više dana i u pravilnim vremenskim razmacima). Puštanje u slobodnu prodaju ove hitne kontracepcije, izazvalo je polemike i nedoumice javnosti... Treba li uistinu takvu kontrolu rađanja prepustiti laicima, hoće li doći do njezine zloupotrebe i uzimanja onda kad nije ni potrebna ni učinkovita te hoće li postati (što nikako nije!) novi oblik kontracepcije?


U roku od 72 sata
Postkoitalna kontracepcija, kolokvijalno poznata i kao
pilula za dan poslije, kontracepcijska je metoda koja podrazumijeva sprječavanje neželjene trudnoće. Ako nije došlo do ovulacije, ne može doći ni do spajanja jajne stanice i spermija – pilula za dan poslije nije abortivno sredstvo! Uzima se u roku od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala, sprječava oko 84 % neželjenih trudnoća.


Što se događa u tijelu?
Visoka doza levonorgestrela blokira ovulacijski proces s visokom uspješnošću – ovulacija se sprječava hormonskim udarom na hipotalamus uz dodatno zgušnjavanje sekreta u vratu maternice i jajovodima te tako ne dolazi do spajanja jajne stanice i spermija. Usputne pojave uključuju mučninu, bol u donjem dijelu trbuha, proljev ili povraćanje. Nakon takvog hormonskog predoziranja katkad se javljaju umor, osjetljivost dojki, glavobolja i kašnjenje mjesečnice.


No što je zapravo levonorgestrel, glavni sastojak pilule?
To je formula koja imitira djelovanje progesterona, hormona koji se izlučuje u drugoj fazi normalnog menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije. Razlika je u tome što je djelovanje levonorgestrela, višestruko izraženije od progesterona.


Broj neželjenih trudnoća je velik
Iako se razvoj kontracepcijskih pilula može vezati uz početak 20. stoljeća i prva istraživanja vezana uz otkriće hormona, pravu seksualnu revoluciju označila je 1960. godina kada je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu pilule kao sredstva liječenja hormonskih poremećaja.


Tek naknadno je kontracepcijska pilula postala gotovo svakodnevica velikog broja žena. Danas se smatra da unatoč postojanju brojnih metoda kontracepcije, od gotovo 205 milijuna trudnoća u svijetu, gotovo 80 milijuna njih je neželjeno i neplanirano. Većina liječnika smatra kako će nova pilula na hrvatskom tržištu smanjiti broj takvih trudnoća u našoj zemlji. Zato su i usputne pojave izraženije, nego one koje žena osjeća u okviru uobičajenog predmenstrualnog sindroma.


Postkoitalna kontracepcija nikako ne može biti rutinska zaštita od neželjene trudnoće. Usputne pojave nakon uzimanja pilule dovoljno govore u prilog tome. Visoka doza hormona može se uzimati samo kada se očekuje povoljan učinak koji nadmašuje rizike neželjene trudnoće. Primjena je rezervirana za one žene koje doista dobro poznaju svoje tijelo i mogu procijeniti da nezaštićen odnos doista prethodi skoroj ovulaciji.


Pojava krvarenja, mjesečnice koja je po svojoj količini uobičajena, dovoljno govori u prilog dobro indicirane postkoitalne kontracepcije. No život nije pravilo i često se iznenađenja ne događaju samo drugima. U nekim slučajevima, usprkos kontracepciji dogodi se trudnoća.  Ako krvarenje kasni više od sedam dana od uobičajenog termina, potrebno je konzultirati se s liječnikom.


Može li pilula za dan poslije štetiti razvoju ploda?
Nema nikakvog razloga za zabrinutost ako se trudnoća ipak dogodi. Pojavnost malformacija ploda je minimalna i ulazi u prosjek opće populacije trudnica. Štoviše, u liječenju, primjerice, prijetećeg pobačaja, rutinski koristimo sintetske gestagene među koje spada i levonorgestrel. Po istim kriterijima postupamo kada se dogodi trudnoća tijekom uzimanja klasičnih kontracepcijskih. S obzirom na djelotvornost metode, ako se ona primjenjuje prema uputama po dobro indiciranim kriterijima, postotak trudnoća, iznimno je malen. Pojavnost trudnoća nakon primjene postkoitalne kontracepcije ovisi o brzoj reakciji. Kašnjenje u primjeni umanjuje djelotvornost pa je mogućnost zanošenja veća.


Neki liječnici pilulu za dan poslije ne smatraju kontracepcijom, već pobačajnim sredstvom. Moj stav po tom pitanju, vrlo je jasan: ako se spriječi ovulacija, do spajanja jajne stanice i spermija ne može ni doći. Dakle, postkoitalna kontracepcija nije abortivno sredstvo.

 

 

Prim. dr. sc. Ivan Fistonić


ivan.fistonic@zg.t-com.hr

www.ordinacija-fistonic.hr

+385 1 4855 041