Steampunk je ustvari podžanr znanstvene fantastike s elementima alternativne povijesti i cyberpunka. Steampunk je inspiriran viktorijanskim dobom britanskog kraljevstva, i udahnjuje novi život predmetima koje većina smatra otpadom, a kombinira neobične kompozicije sirovosti i čudesno elegantne energije. Steampunk je svakako nekonvencionalan i jedinstven stil, pa nudimo nekoliko savjeta o tome kako možete uklopiti u svoj dom.

Bakar, gole cigle, koža

Kako Steampunk potječe iz vremena industrijske revolucije, od materijala koje on zastupa, prevladava tamni  VINTAGE bakar. Bakreni dopune interjera ne bi trebale dominirati, ali se za spajanje njegovih karakteristika u prostoru fantastično efektno koristi tirkizna boja. Zidovi od opeke sirove teksture,  izvrstan su temelj za neutralni namještaj. U kombinaciji s vidljivim bakrenim cijevima (uglavnom za dekorativne rasvjete ili kao dio namještaja) dočarati će vrlo dramatičan ali stilski besprijekoran industrijski izgled, pun teksture i kontrasta. Prirodna koža je još jedan bitan materijal u stilu steampunk, kao što su starinski kožni namještaj, a poželjan je i koji komad namještaja koji kombinira metal i kožu.

Kapitalan značaj boje u mračnoj atmosferi

Sam stil steampunk zahtijeva boje koje stvaraju jaku pozadinu za sve vrste cijevi i ostalih uređaja i dekorativnih elemenata u industrijskoj izgled. Dominiraju lijepi, ali delikatni bakreni tonovi koji su se uglavnom kombiniraju s tirkiznim nijansama. Intenzivni duboko plavo-zeleni tonove daju svakoj sobi dašak elegancije, a podržavaju poželjnu mračnu i tajanstvenu atmosferu. Paleta boja je dopunjena broncom i zlatnom bojom. Treba imati u vidu da su boje AKCENTI i ukras steampunka koji ne smiju biti  toliko jaki da preuzmu priču.

Inspirativne stare mašine

Metalni, uređaji i cijevi koji su suština Steampunka, a koristi se za ukras. Stari sat s klatnom, na primjer, odražava taj stil, a cigleni zid je ključna točka prostora. Možemo koristiti bilo koji stari stroj složenih oblika, ekstravagantno staro ogledalo ili svjetiljku. Čak je i cijeli zid može biti ukrašen starim aparatima, a stare škrinje, koje simboliziraju sjećanja daju prostoru touch emocije, kao i stare karte koje se koriste kao slika na zidu ili u potpunosti prekrivaju  pozadinu.

Svjetlo sa složenom strukturom

Sobe sa zidovima od opeke, tamni kožni namještaj i stari elementi u interijeru zahtijevaju odgovarajuću umjetnu rasvjetu koja svojim toplim svjetlom omekšava čvrste linije i rubove, dodajući jake kontraste i delikatne sjene. Budući da je dizajn Steampunk mračan "alanfordovski" rasvjeta je iznimno bitna. Svjetla su zapravo često umjetničke instalacije, sa svojim složenim strukturama izrađenim od bakrenih cijevi ili izrađene iz starih aparata da bi se stvorio snažan vizualni dojam.

D.Stern

Izvor:

www.homesthetics.net