Erich Paul Remark je rođen u Osnabrück-u u katoličkoj radničkoj obitelji. Sa osamnaest godina mobiliziran je i poslan na front (to je bilo u vrijeme Prvog svjetskog rata), gdje je ranjen komadićem šrapnela. Nakon rata promijenio je prezime u Remarque, što je i bilo prezime njegove porodice, dok ga njegov djed nije promijenio. Poslije rata radio je različite poslove, između ostalog bio je bibliotekar, učitelj, poduzetnik, novinar i izdavač. Njegov prvi plaćeni posao bio je -"tehnički pisac" za Continental Rubber Company , njemačkiog proizvođača guma. 

1929. godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj. Kao komparacija suprotno viđenje se može naći u djelu Oluja čelika (In Stahlgewittern) od Ernsta Jüngera.

1933. godine Nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski jevrej i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag). I u današnje vrijeme, u pojedinim biografijama ovog pisca stoji ova tvrdnja, sa već navedenim primjerom kao dokazom.

Remarque je bio slab na glumice

...Poznata je njegova rečenica: Žena može ostaviti muškarca; svoje haljine nikada.smiley A kompetenciju da to tvrdi stekao je uz glamurozne žene koje su ga obožavale. Bio je izuzetno zgodan čovjek.

Od 1931. godine živi u Švicarskoj, a 1939. godine emigrira u Sjedinjene Američke Države, zajedno sa prvom ženom. Prva Remarkueova žena bila je  glumica Ilse Jutte Zambona 1925. Njihov brak je bio buran i nevjeran na obje strane. Remarque i Zambona razveli 1930. godine, ali je 1933. godine pobjegao zajedno u Švicarsku. 1938. su se oženili ponovo, da je spriječe ekstradiciju vrate u Njemačku, a 1939. godine su emigrirali u SAD-u gdje su oboje postali naturalizirani državljani 1947. Opet su se razveli 1957. godine, ovaj put zauvijek. Ilse Remarque je umrla1975.

Tijekom 1930-ih, Remarque je bio u vezi s austrijskom glumica Hedy Lamarr, a zatim s Marlene Dietrich,  a 1940. s Gretom Garbo.Veza s Dietrich započela u rujna 1937, kada su se upoznali na Lidu dok je u Veneciji za filmskom festivalu i nastavili kroz najmanje 1940, održava se uglavnom putem pisma i telefonskih poziva. Godine 1958 oženio se holivudskom glumicom Paulette Goddard, i ostao oženjen njom sve do svoje smrti 1970 godine.
1948. godine se vraća u Švicarsku, gdje živi do smrti u 72 godini. Sahranjen je na groblju Ronco u Ticinu, Švicarska, a na tom groblju je također sahranjena i Paulette Goddard.

Oporučno je ostavilo 20 milijuna dolara na Sveučilištu New York za financiranje Instituta za europske studije, koja je nazvana u čast Remarquea.