Kler ove konzervativne islamske zemlje izjavio je kako je nemoralno da žene odlaze na sportska događanja među muške navijače i sportaše. No, nakon prosvjeda koji su kulminirali početkom Svjetskog prvenstva, iranske su vlasti odlučile dozvoliti ženama pristup stadionu, odnosno njegovom obiteljskom odjeljku, kako bi mogle gledati utakmicu protiv Španjolske, a nakon toga i protiv Portugala.

Iranska je policija u zadnji tren nastojala otkazati navedeno gledanje, pravdajući odluku „infrastrukturalnim nedostacima.” Ipak, Ministarstvo unutarnjih poslova naredilo je puštanje gledateljica na stadion.
„Nisam ni znala koliko je zabavno vikati dva sata i biti blizu srčanom udaru,” jedna je navijačica napisala na Twitteru nakon utakmice.

Bez obzira na to što je zabrana ukinuta samo za vrijeme Svjetskog prvenstva, aktivistice se nadaju kako će biti ukinuta u potpunosti.

„Ako sve prođe u redu, ovo bi mogao biti uvod u potpuno ukidanje zabrane ulaska žena na stadione,” izjavila je političarka Tayebeh Siavoshi, a na svom je Twitteru napisala: „Muškarci su nam prilazili tijekom utakmice i zahvaljivali nam na mogućnosti da je gledaju sa svojim obiteljima.”

Iran je jedina zemlja koje sudjeluje na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koja ženama nije dozvoljavala pristup stadionu. Saudijska Arabija ukinula je sličnu zabranu ranije ove godine, zajedno sa zabranom vožnje automobila za žene i općom zabranom odlazaka u kino.

Unos: D.Stern
Izvor: Femalista/Human Rights Watch/RFERL