Za one koji nemaju pojma o čemu pričamo, najbolje je da počnemo od početka.

Naime, u lipnju 2013. desio se “mali incident”, malo je reći. Za vrijeme koncerta u sklopu njezine “Red” turneje koji se održavao u Dallasu, bivši radijski voditelj David Mueller je za vrijeme fotografiranja, slavnu pjevačicu šlatao. Da, šlatao, točnije, dirao po stražnjici.

Taylor ga za to nije tužila ( a trebala je), ali je zato svima ispričala što se dogodilo. Ubrzo je Mueller tužio Swift (da, on je tužio nju!) i to za 3 milijuna dolara zato što je zbog njezinig javnih istupa, tvrdi, uzgubio posao. Taylor je uzvratila (mi zamišlljamo da je pritom u sebi rekla: “E, sad ćeš vidjeti!”) i tužila ga za simboličnu svotu od jednog dolara.
Mi u tome vidimo pouku: uvijek treba istupiti kada se radi o seksualnom uznemiravanju, i uvijek treba tužiti.

Ovog tjedna, u ponedjeljak, američki sud je presudio u njezinu korist, Muellerova tužba je odbačena, a njoj je dodijeljena odšteta od 1 dolar.

Suđenje je, naravno, bilo maksimalno medijski popraćeno, a zbog suđenja je pjevačica privatnim avionom stigla u Los Anmgeles, no kako je bila skrivena kišobranom, fotografiranje je bilo nemoguće. Kao niti fotografiranje za vrijeme suđenja, kao što piše na fotografiji dolje. U svakom slučaju, pozdravljamo odluku suda, i pozdravljamo simboličnih 1 dolar koje je Taylor “zaradila”, čime kao da nam je željela reći: “Ja ne tužim zbog love, nego zbog principa”.

Sram, strah od poslovne i društvene stigme i sumnja da će počinitelj ikad odgovarati, glavni su razlozi iznimno rijetkih prijava seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja na radnom mjestu. Žrtve su u pravilu žene, a njihovi radni kolege ili šefovi služe se raznim metodama, od seksualnih aluzija do fizičkih dodira i direktnih ponuda da bi postigli cilj – omalovažiti i poniziti žrtvu.

Istraživanja u Hrvatskoj govore da je 38 % žena doživjelo takvo iskustvo.

 

Poruka je bila jasna. Bravo, Taylor.


Unos: D. Stern
Izvor: Cosmopolitan.hr