Austrijska skladateljica i slikarica Alma Mahler rođena je  31. kolovoza 1879. u Beču. Bila je u braku s poznatim osobama svoga vremena: Gustavom Mahlerom, Walterom Gropiusom i Franzom Werfelom, te nadahnuće umjetnicima za njihova djela. Smatra se jednim od simboličkih likova povijesti 20. stoljeća kao fatalna, intelektualna i ekscentrična žena.

Alma je bila kći slikara Emila J. Schindlera. Obitelj je imala veliki krug prijatelja umjetnika, znanstvenika i pisaca, među kojima su bili: Gustav Klimt, Sigmund Freud i Richard Strauss. Za vrijeme studija, privlačila je pažnju mnogih poznatih Bečana. Odlučila se za brak s devetnaest godina starijim Gustavom Mahlerom, koji je bio poznati skladatelj i dirigent. Imali su dvije kćeri: Mariju (rano je umrla) i Annu.

Oko 1910. godine, Alma je započela izvanbračnu vezu s arhitektom Walterom Gropiusom. Vjenčala se s njime nakon smrti Gustava Mahlera. Imali su kćer Manon, koja je naslijedila majčinu živost, šarm i umjetnički talent, ali je i ona umrla mlada. Alban Berg posvetio je prelijepoj Manon violinski koncert, nakon njene smrti.

Alma Mahler i Gropius razveli su se 1920., a ona je već prije započela vezu s piscem Franzom Werfelom. Vjenčali su se 1929. i bila je s njim u braku do svoje smrti 1964. godime. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, izbjegli su u SAD, jer je Werfel bio Židov. Tamo je Alma Mahler bila kulturna ikona, zbog pokojnog muža Gustava Mahlera i poznanstva s mnogim poznatim umjetnicima. Nakon Drugog svjetskog rata, Alma se vratila u svoj rodni grad Beč i napisala memoare.