Evelyn je rođena 1902. godine na današnji datum u Engleskoj. Bila je najmlađa od dvoje djece, a od malena je pokazivala afinitete prema glazbi. Bila je vrsna pjevačica i svirala je klavir od djetinjstva.

Od 1917. do 1919. pohađala je Royal Academy of Music, a te godine kad je diplomirala udala se za Miltona Alphonsa Lukea. Usput, nakon toga se udavala još dva puta, a s posljednjim mužem, Williamom Newtonom Brantleyem ostala je do smrti.

Nakon faksa je postala dio popularnog SSO-a (Southern Syncopated Orchestra), benda koji se sastojao od britanskih, zapadnoafričkih i američkih glazbenika. Upravo ta grupa bila je zaslužna za populariziranje crnačke glazbe u Engleskoj. 

Za vrijeme sudjelovanja u SSO-u proputovala je čitavu Englesku i njeno ime postalo je sve popularnije. 1921. godine grupa je doživjela veliku brodsku nesreću u kojoj je umrlo 35 članova, a Evelyn je preživjela.
Nastavila je nastupati i 1925. godine se pridružila grupi Chocolate Kiddies. Od tada je neprestano nastupala diljem Engleske, Europe, ali i tadašnjeg SSSR-a. Jedna od zanimljivosti je da je čak nastupala pred Sovjetskim diktatorom Josipom Staljinom.

Jedan od glavnih razloga zašto je Google odabrao staviti ju na svoj Doodle je i činjenica da je vrh njene karijere bio u periodu od 1939. do 1949. godine kada je imala ulogu na BBC-u kao pjevačica u showu Serenade in Sepia. Ova emisija postala je toliko popularna diljem Engleske da je kasnije dobila i TV inačicu.

Nakon uspješnog života umrla je u 84. godini od upale pluća. Ako želite čitati više o njoj, Stephen Bourne napisao je knjigu naslova ‘Britanska kraljica crnog kabarea’ posvećenu upravo ovoj divi.

Katarina Drvodelić