Carolina Herrera -utemeljiteljica imperije šika i glamura

Za Carolinu kažu da je rođena sa srebrnom žlicom u rukama i predodređena da bude dama. Profinjena, istančanog ukusa i stila, uvijek je plijenila svojim izgledom i glamurom kojim je odisala... Svjetski priznata modna dizajnerica postala je još prije više od tri desetljeća tijekom kojih je do neslućenih visina izgradila svoje modno carstvo.

 

 

 
 
 

Rođena je kao María Carolina Josefina Pacanins y Nino, 8. siječnja 1939. godine, u Caracasu gdje je njezin tata Guillermo Pacanins Acevedo bio guverner a u svijet mode ju je uvela baka, vodeći mladu Carolinu u kupovinu kod Balenciage, Lanvina i Diora. S 18 godina, udala se za Guillerma Behrensa Telloa, a venecuelanskog zemljoposjednika, s kojim ima dvije kćeri, Mercedes i Anu Luisu. 

1968., u Caracasu se ponovo udala za markiza Torre Casa (španjolsko plemstvo) Reinalda Herreru Guevaru. Reinaldo je bio voditelj jutarnjeg dnevnika i urednik magazina Vanity Fair. I s njime je imala dvije kćeri, Carolinu Adrianu i Patriciu Cristinu od kojih danas ima šestero unučadi.
Od 2009. Herrera je  naturalizirana državljanka SAD.

Godine 1965., Herrera je započela svoju karijeru radeći kao publicistica za brand Emilio Pucci, čiji vlasnik je također bio aristokrat (firentinski markiz) i bliski obiteljski prijatelj. Počela je raditi za Puccija u  Caracasu, a 1980. preselila se u New York gdje je odmah "upala" u ekipu iz Studija 54 i družila se s Mickom i Biancom Jagger i Andyjem Warholom, i postala je dobro poznata po svom dramatičnom stilu odjevanja. Prvi put se pojavila na Međunarodni najbolje odjevena Popis 1972. godine, a 1981. joj je prijateljica Diana Vreeland (tada urednica  Voguea) predložila da dizajnira liniju odjeće. U jesen 1980. godine, je donijela oko 20 haljina, koje je njena krojačica u Caracasu napravila za nju osobno i pozvala je svoje njujorške prijatelje da ih vide. Nakon njihovog oduševljenja odlučuje pokrenuti posao. U travnju 1981. godine, njezina prva kolekcija je predstavljena u New York Metropolitanu.

Proširenje poslovanja na parfeme

Njezino poslovanje je započelo kao vrlo mala tvrtka -sa samo desetak zaposlenika, ali kako je širila poznanstva, žene poput kozmetičke poduzetnice Estee Lauder i Jacqueline Kennedy Onassis, bivše prve dame, postajale su joj redovni klijenti.

Danas je ova šarmantna dama sinonim modnog stila u dizajniranju odjeće, a njene kreacije su uvijek prisutne na crvenom tepihu visoke mode. Zaštitni znak Caroline Herrere je zaštitni znak "klasične" bijele košulje, odjevnog komada koji je nadživio sve modne promjene i oluje. Bijela košulja Caroline Herrera je brend koji traje više od trideset godina odišući elegancijom, kvalitetom i neprolaznošću. Do vrha svjetske modne ljestvice, poznata kreatorka se pela od 1981. godine, kada je pokrenula svoj vodeći brand Carolina Herrera u New Yorku. Njezina imperija ima međunarodni renome i uključuje kolekciju visoke mode, ženske i muške, u kojoj se inicijalima CH, osim kreacija bijelih košulja, potpisuje i linija luksuznih proizvoda koja danas podrazumijeva parfeme, dekorativnu kozmetiku, vjenčanice, ešarpe, torbe i druge modne detalje.

"Parfem čini ličnost, stil. Ljude pamtimo po mirisu i kada vas neki aromatičan dašak u prolazu zapahne, on može vas podsjeti na određenu osobu. "

U suradnji sa svojom kćerkom, Carolinom Adrianom, napravila je muški miris 212 i liniju proizvoda za njegu, a uz to je postala vlasnica čitavog niza butika pod nazivom CH Carolina Herrera. Vrata uspjeha svojevremeno joj je otvorila Jacqueline Kennedy Onassis kada je zamolila da kreira odjeću za nju. Kao njen ekskluzivan kreator oblačila je prvu damu posljednjih 12 godina njezina života, a za to vrijeme stekla je još mnogo uglednih klijenata koji su željeli kopirati legendarni stil Jackie Kennedy Onasiss.

Danas, na njenom spisku celebrity klijenata su mnoga poznata imena među kojima su i Nicole Kidman, Shakira, Salma Hayek, Laura Bush, Ivanka Trump, Meryl Streep i, naročito, Renee Zellweger, za koju je dizajnirala i vjenčanicu.

"Volim ideju elegancije i zapleta, bez obzira na to je li riječ o komadu odjeće ili parfemu. Međutim, taj zaplet mora izvana djeluje potpuno jednostavno ", kaže kreatorica čije je ime sinonim za chic i glamur.

Carolina Herrera je višestruko proglašavana za jednu od najbolje obučenih žena na svijetu.

Mnoge nagrade krase biografiju ove kreatorice, a 2004. godine dobila je nagradu Američkog savjeta za modni dizajn kao najbolji kreator ženske mode, a jedno od značajnih priznanja je i nagrada za životno djelo koje je dobila 2008. godine. Ta odličja demantuju sve one koji su na početak njezine karijere gledali podozrivo i sumnjičavo, smatrajući da je Carolina "dama iz viskog društva koja je zalutala u modu". Herrera je dokazala upravo suprotno. Prema poslu se nikada nije ponašala razmaženo, kako bi se od jedne bogatašice očekivalo. Naprotiv, i danas u sedamdeset i osmoj godini života, ona je vrlo poletna, radna i odgovorna što se vidi i po prekrasnoj RTW kolekciji za proljeće-ljeto 2018. 

Komentari

Ostali članci