Emily Jane Brontë, engleska književnica -rođena  je 30. srpnja 1818. u Thorntonu, Yorkshire, Engleska. Bila je to peto od šestero djece a kada je imala dvije godine, cijela obitelj preselila u zabačeno seoce Haworth. Tu je Emily, zajedno sa sestrama, provela gotovo čitav život. 

Njena majka je umrla kada je Emily imala tri godine pa je zajedno sa sestrom Charlotte (također spisateljicom) poslana  starijim sestrama, Mariji i Elizabeti, u školu Clergy Daughters, Cowan Bridge (Lancashire). Tu su oboljele od tuberkuloze. Cijela situacija, kao i nova škola kasnije su poslužili Charlotte kao inspiracija za pisanje romana "Jane Eyre"Marija i Elizabeta su se vratile u Haworth te su se ubrzo razboljele i umrle od tuberkuloze. 

1842. Emily je započela raditi kao guvernanta na ženskoj akademiji Miss Patchett, u blizini Halifaxa, ostavljajući taj posao nakon šest mjeseci zbog nostalgije. Kasnije, zajedno sa svojom sestrom Charlotte, pohađala je privatnu školu u Bruxellesu do smrti njihovog tetka, kad su se vratile u Englesku. Pokušale su otvoriti školu u obiteljskoj kući, ali nisu imale učenika.

Otkriće Emliynog pjesničkog talenta, potaknulo je njenu sestru Charlotte na ideju da njih dvije i njihova treća sestra, Anna, objave zajedničku zbirku pjesama pod naslovom "Poems by Currer, Ellis and Acton Bell". Da bi izbjegle tadašnje predrasude o ženama koje su se bavile pisanjem, sve tri sestre su koristile pseudonime (Curran Bell, Ellis Bell i Acton Bell).


U svom jedinom romanu "Orkanski visovi" dala je više maha svojoj fantaziji i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije. Nekoliko njenih pjesama: "Stari stoik", "Sjećanje", "Posljednji stihovi", ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske poezije.

Kao i njene sestre, Emily je uvijek bila slabog zdravlja i umrla je od tuberkuloze  u dobi od 30 godina.

Nesretna ljubav Catherine i Heatcliffa
Sama priča je veoma (melo)dramatična i kao što vam je vjerojatno već dobro poznato vrti se oko nesretne ljubavi Catherine Earnshaw i njenog posvojenog brata Heathcliffa. Heathcliff je tamnoputo siroče koje je Catherinin otac pronašao na ulicama Liverpoola i doveo na svoje imanje, Orkanske visove, na sjeveru zemlje.

Slike prikazuju aktere najpoznatije ekranizacije knjige "Orkanski visovi" Sir Laurencea Oliviera i Merle Oberon.

Dječak mu se čak i više sviđao od vlastitog sina Hindleya koji je iz istog razloga i zamrzio posvojenog Heathcliffa, dok je Catherine s njim vrlo brzo pronašla zajednički jezik.

Djeca su tako odrastala skupa već odmalena podijeljena između sebe: bijesni i ljubomorni Hindley na jednoj strani, a nestašni i poludivlji Heathcliff i Catherine na drugoj. Naravno, lako je pogoditi u kakvu je nemilost Heathcliff zapao kad je umro Catherinin i Hindleyjev otac, a Hindley postao gospodarem "Visova", no prave nevolje počinju kad u jednoj prilici Catherine upoznaje njihove susjede s obližnjeg imanja: uglađene Lintonove. Njihov sin Edgar se zaljubio u ljepoticu s Orkanskih visova koja će morati birati između njega i Heathcliffa koji je u međuvremenu ogrubio od poljskih radova, zapuštenog života i nedostatka formalnog školovanja. Ah... Kakva priča... Plakala sam ko kišna godina! 

Kada je prvi put objavljen 1847., roman je naišao na nerazumijevanje. Viktorijanski kritičari su bili šokirani brutalnošću priče; jedan od njih je čak napisao da ova knjiga nije preporučljiva za dame, i da zamišlja autora kao grubog mornara koji ne zna za lijepe manire. Stoljeće kasnije, holivudske adaptacije najčešće su ublažavale priču, a likove pokušavale da predstave u prihvatljivijem svijetlu. Sam roman po mnogo čemu predstavlja suštu suprotnost tipičnim limunadicama.

Glavni likovi nisu ni dobri ni simpatični: Catherine je svojeglava, ohola i sebična, a Heatcliff je osvetoljubiv, proračunat i brutalan. Istovremeno je protagonist i glavni negativac priče, koja se velikim dijelom bavi njegovom nemilosrdnom, dva desetljeća dugom osvetom kako ljudima koje krivi za nesretnu mladost i gubitak Catherine, tako i njihovoj djeci. Sama Catherine je jedina osoba u potpunosti svesna kakav je Heatcliff, a ipak ga voli, ismijavajući iluzije naivne Izabele Linton (Isabella Linton), naglašava da Heatcliff nije romantični junak zlatnog srca.

Njihova je ljubav sebična i razorna.

Pa zašto su onda “Orkanski visovi” jedna od najvoljenijih ljubavnih priča svih vremena?

Ima nešto temeljno i neodoljivo u ljubavi koja je tako snažna i trajna, koja nije zasnovana samo na fizičkoj privlačnosti ili romantičnim opsenama, već na dubokoj i neraskidivoj povezanosti dve duše.  Catherine i Heatcliff su odrasli zajedno, sami protiv svijeta koji ih je sputavao i pokušavao ih rastaviti.

“Moje velike patnje na ovom svijetu bile su Heatcliffove patnje, i ja sam osjećala sebe i njega od početka. On je moja velika misao u životu. Kad bi sve drugo uginulo a on ostao, ja bih još uvek postojala; a kad bi sve drugo ostalo a on bio uništen, svemir bi se pretvorio u ogromnog tuđinca, činilo bi mi se da nisam dio njega.”

A.D.Brkić