Rođena je 12. lipnja 1895. u La Tranclièreu a sa samo 10 godina, postaje siroče i odrasta radeći najteže poslove na farmi.

Sa 19 godina, preseljava u Lyon, koji će kasnije učiniti središtem francuske gastronomije. Prvo je radila kao domaćica, ali uskoro dobiva posao u kuhinji slavnog kuhara Pure Filliouxa. Eugénie je dobila u narednih petnaest godina, sva priznanja koja postoje u kuharskoj struci a s 38 godina je postala kuharica i vlasnica dva restorana, La Mère Brazier u Lyonu i restorana u alpskom Col de la Luèreu.

U pedesetogodišnjoj karijeri postigla je jedinstveni uspjeh a to je da su njena dva restorana održala su šest Michelinovih zvijezda ukupno 20 godina. Napisala je kuharicu i obučavala neke od najboljih francuskih kuhara, poput Paula Bocusa. Legenda kaže da je Bocuse na profesionalnom početku peglao krpe za potrebe kuhinje. Kasnije je Eugénie Brazier opisao kao "osobenjaka i skromnu ženu koja je instinktivno znala izvući najbolje iz nas".

Eugénie Brazier se smatra "majkom moderne francuske kuhinje".

Njezini restorani privlačili su slavne kao što su Marlene Dietrich i Charlesa de Gaullea, ali Brazier nikada nije želio biti "kuharica slavnih", za razliku od svojih muških kolega poput "kralja kuhara" Alexandrea Dumaine. Odbila je orden Legije časti. Brazier je skromno tvrdio da se orden "treba dati zbog važnijih stvari nego što je dobro kuhanje i obavljanje posla kako treba". Najpoznatija jela Eugénie Brazier su jastog poetskog imena "Prekrasna zora", rakije i kreme, te perad u kojoj se između mesa i kože umetala kriške tartufa. Unatoč tome njezino omiljeno jelo bio je cušpajz te je rekla da je "nikad nije pojela bolje" od jednostavnog variva od povrća i češnjaka.

Njena knjiga recepata objavljena je posthumno. Brazier je počeo raditi na kuharici dvije godine prije nego što je umrla 1977. godine, a tiskana je uz pomoć njene obitelji 2009. godine.

Danas u njenu čast postoji Velika nagrada Eugénie Brazier za kuharice čije su autorice žene a postoje još četri nagrade koje nose njeno ime. Za kulinarske novele, za kulinarske ilustracije, za kulinarske inovacije i svjetskq nagrada za poznavanje  francuskog jezika Eugénie Brazier. Restorani Eugénie Brazier i danas rade a posao vodi njena unuka, Jacotte.

Izvori:
"Histoire de la gastronomie 2/4". franceculture.fr.
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/eugenie-brazier-chef-la-mere-michelin-stars-france-french-google-doodle-a8394406.html