Mađarica Lea Lenke Roth (kasnije Gottlieb) je prije početka Drugog svjetskog rata studirala kemiju. Tijekom njemačke okupacije Mađarske sredinom 1940-ih, njezin muž Armin Gottlieb deportiran je u radni logor a Lea se sakrivala od nacista u Sajószentpéteru i Budimpešti, krećući se od jednog skrovišta do drugog sa malim kćerkicama Miriam i Judith. Da život proizvodi tragikomične situacije osvjedočili smo se svi a Lea je u skladu s tim, na kontrolnim točkama skrivala glavu u buket cvijeća kako bi se izbjeglo prepoznavanje njenog nosa, karakterističnog za Židove. Često se skrivala i u septičkoj jami iza kuće zajedno s djecom.

Gottlieb i njezina obitelj preživjeli su rat, a nakon oslobođenja, pokrenuli su tvornicu kišnih ogrtača u Čehoslovačkoj a potom su se uselili u Haifu u Izraelu 1949. godine. Lea je o tome rekla: "Došli smo bez ičega, bez novca, bez mjesta za život. Prve dvije ili tri godine bile su vrlo, vrlo teške".

Od novca posuđenog od obitelji i prijatelja, otvorili su sličnu tvornicu kišnih ogrtača u blizini Tel Aviva 1949. godine, ali mjesecima "nisu vidjeli kišu, samo sunčevu svjetlost"... Gottliebovi su prodali vjenčane prstene (koje je Lea uspjela sačuvati) kako bi prikupili novac za kupnju malo tkanine. Posudila je šivaći stroj i šivala kupaće kostime u svom stančiću u Jaffi.

Nakon šest godina muke i predanog rada, 1956. godine osnovali su Gottex, modnu odjeću s asortimanom za plažu i kupaće kostime, koja je postala vodeći izraelski izvoznik, koji je isporučivao proizvode u 80 zemalja. Naziv tvrtke je kombinacija prezimena "Gottlieb" i riječi "tekstil".

Lea Gottlieb je bila glavna dizajnerica tvrtke. Kako se tvrtka širila, počeli su proizvoditi kompletan asortiman za plažu, nadopunjavajući kupaće kostime s odgovarajućim tunikama , pareima, kaftanima, laežernim hlačama, malim korzetima i suknjama. Njezine su kolekcije često imale dramatične i raznovrsne uzorke na kojima su dominirali cvjetovi, koje je Lea posebno osjećala jer su joj više puta spasili život tijekom nacističke okupacije.

Godine 1984. Gottex je imao promet 40 milijuna američkih dolara (današnjih 94 milijuna dolara), a bio je i vodeći izvoznik modnih kupaćih kostima u Sjedinjene Države i imao je i dvije trećine izraelskog tržišta kupaćih kostima. Među onima koji su nosili kupaće kostime tvrtke bili su: Diana, princeza od Walesa, španjolska kraljica Sofija, Elizabeth Taylor, Brooke Shields i Nancy Kissinger.

Godine 1991. gotovo je polovica tvrtke u vrijednosti 60 milijuna dolara bila u SAD-u.

Lev Leviev, vlasnik afričko-izraelskog tekstilnog multibrenda, 1997. godine je kupio Gottex. Nakon što je otprilike godinu dana vodila je projektni tim, Lea Gottlieb napušta tvrtku i nakon što je istekao sporazum o ne-natjecanju s Gottexom, u dobi od 85 godina osnovala je novu tvrtku za dizajn kupaćih kostima, pod svojim imenom i vodila je do smrti.

Umrla u svom domu u Tel Avivu 12. studenog 2012 u 94 godini života.