Sara Josephine Baker rođena je 1873. godine u New Yorku, odvjetniku Danielu Mosher Baker i jednom od prvih diplomanata na elitnom Vassar Collegeu. Kad joj je otac naglo umro, a tada je imala šesnaest godina, odustala je od Vassar stipendije kako bi otišla na medicinski fakultet i educirala se za sigurnu karijeru liječnika. Unatoč protivljenju članova obitelji koji su bili skeptični prema ženskim liječnicima, Baker je uvjerila majku u ispravnost svoje odluke.

Dr. Sarah Josephine Baker se 1894. pridružila Ženskoj medicinskoj ambulanti New Yorka (koju su 1868. osnovali Elizabeth i Emily Blackwell) i u potpunosti iskoristila priliku za rad s mrežom vrlo uspješnih ženskih liječnika. Tamo je shvatila vezu između siromaštva i zdravlja koja će je okupirati ostatak karijere.

Otvara privatnu praksu u New Yorku 1899. godine, ali kako bi pokrila troškove, dodatno radi kao medicinski istražitelj za New York Life Insurance Company. Također je radi i kao medicinski inspektor za grad; što je njezin prvi pokušaj organiziranja javnog zdravstva i početak veze s gradskim zdravstvenim službama.

Godine 1907. Dr. Baker je postala pomoćnica povjerenika za zdravstvo, radeći na nizu velikih javno-zdravstvenih problema, uključujući cijepljenje protiv velikih boginja. Također je bila od ključne važnosti u prepoznavanju "Tifoidne Marije" - Mary Mallon, kuharice koja je radila u nekoliko kućanstava u New Yorku i nesvjesno je izazvala tifusnu epidemiju u gradu. Široko publiciran slučaj potaknuo je strahove o skrivenim zdravstvenim opasnostima i utro put za šire programe javnog zdravstva za poboljšanje standarda higijene.

Godine 1908. Dr. Baker je imenovana ravnateljicom Gradske uprave za higijenu djece, gdje je razvila programe obuke za primalje, osnovnu higijenu i preventivnu skrb. Također bila pionirka gradskih fondova za bebe i mlade majke (počevši od 1910. godine), kako bi trenirala djevojčice od 12 godina starosti u osnovnoj skrbi za dojenčad. Lige su imale važne praktične koristi za obiteljsko gospodarstvo. Edukacija braće i sestara za skrb o mlađoj braći i sestrama omogućila je majkama da odlaze na posao bez da njihova djeca pate od zanemarivanja, što je bilo ključno pitanje za obiteljsko zdravlje i financijsku sigurnost.

Inovativni programi S. Josephine Baker u Uredu, prvoj takvoj agenciji u Sjedinjenim Državama, usredotočili su se na društvenu medicinu. Bio je početak 20.stoljeća. Dr. Baker je promicala zdravstveno obrazovanje u gradskim imigrantskim zajednicama, organizirala distribuciju mlijeka djeci i stvorila školski zdravstveni program koji je kopiran u trideset pet država diljem Amerike. Dr. Sarah Josephine Baker je osnovala prvu vladinu agenciju na svijetu posvećena zdravlju djeteta i njome predsjedala. Tu je razvila širok program, uključujući strog pregled licenciranje primalja (i od 1911. besplatne nastave u bolnici Bellevue), imenovanje školskih medicinskih sestara i liječnika, obvezno korištenje kapljica srebrnog nitrata u očima svih novorođenčadi, pregled školske dobi za zarazne bolesti , te brojne metode distribucije informacija o zdravlju i higijeni među siromašnima.

Kako olakšala neizbježne probleme s kojima su se suočavale zaposlene majke, Dr. Sarah Josephine Baker je organizirala "Nove majke" obuku mladih žena koje su trebale brinuti za dojenčad. Godine 1911. organizira i postaje predsjednik Udruge za socijalnu skrb za bebe;

Sljedeće je godine reorganizirala kao Federalni savez za djecu u New Yorku, od kojih je bila predsjednica do 1914. godine. Kao rezultat rada njezine podjele, stopa smrtnosti dojenčadi u New Yorku pala je sa 144 na 1.000 živih rođenih u 1908. godini na 88 u 1918. godini i 66 godine 1923. godine. Do tada su se zdravstvene stanice divizije bavile oko 60.000 beba godišnje, polovica rođenih u gradu. Od 1916. do 1930. održala je predavanje o higijeni djece na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bellevueu u New Yorku, a 1917. prva je žena dobila doktorat u javnom zdravstvu. Već 16 godina, od svoje organizacije 1912. godine, bila je konzultantska služba saveznog Dječjeg ureda. Nakon odlaska u mirovinu od Zavoda za higijenu djece 1923. godine postala je savjetnikom Dječjeg ureda i predstavnikom o zdravstvenom stanju djeteta Lige naroda .

Do vremena kada je Bakerova ušla u mirovinu 1923. godine, New York City imao je najnižu smrtnost djece bilo kojeg većeg američkog grada.

Dr. Baker je zadužila buduće generacije, ne samo zbog doprinosa javnom zdravstvu i socijalnoj politici, već i zbog činjenice da je kao žena bila u državnoj upravi, nadzirući rad osoblja  koje je uključivalo mnoge muške liječnike skeptične prema ženama u medicini. Izrađivala je strategije odjevanja liječnica kako bi se smanjila njihova ženstvenost. Postala je vodeća figura u javnom zdravstvu, a Ured za higijenu djece u New Yorku postao je model sličnih programa u drugim gradovima, kao i preteča Dječjeg ureda Sjedinjenih Država, osnovanog 1912. godine.