Rođena je  9. kolovoza 1963. u East Orangeu, država New Jersey, kao najmlađe od troje djece (ima dva brata, Michaela i Garyja) , producenta u zabavnoj industriji, i soul pjevačice koja je život provela na sceni, a proslavila se kao prateći vokal Elvisu Prisleyju. Gotovo da nitko nije sumnjao da će glazba biti Whitneyin život jer je uz majku koja se bavila glazbom, njezina rođakinja velika zvijezda Dionne Warwick, a ‘kraljica soula’ Aretha Franklin kuma.

Počela je pjevati sa svega nekoliko godina u lokalnoj baptističkoj crkvi, gdje je naučila svirati i klavir.

Roditelji su joj se razveli kad joj je bilo četiri, a nakon razvoda majka se s troje djece preselila u bogatiji West Oran­ge. Živjela je uz glazbu i ništa joj drugo nije bilo važno. Kad joj je bilo 12, odlučila se za svoj životni poziv:


Znala sam da je to ono što želim. Osje­ćala sam da mi je Bog dao nešto posebno i da to moram iskoristiti. Kad sam rekla mami što želim biti, ona me pripremila za sve što me čeka jer je znala što to znači. Naučila me da slava nije ono što se meni tada činilo i bila je u pravu.
Houston je provela mirno djetinjstvo. S braćom se, kako je rekla, izvrsno slagala, posebno zato što je bila najmlađa i još djevojčica pa su je svi pazili i mazili.
Mama je bila odlučna -prvo škola pa manekenska karijera i pjevanje
Nastupala je s majkom a 1977. sa 14 godina, otpjevala je pjesmu ‘Life’s a Party’ grupe Michael Zager’s Band. Zager joj je poslije ponudio ugovor, ali je njezina majka nije dopuštala karijeru  dok ne završi školu. “Moji su se roditelji potrudili da ostanem djevojčica kad sam to i trebala biti, da budem tinejdžerica kad je za to bilo vrijeme i da završim školu.” Dok je pohađala katoličku gimnaziju potpisala je ugovor s modnom agencijom i pozirala za časopise, uključujući Glamour i Vogue. Nakon mature, nastavila je baviti se manekenstvom i pjevati.

Sa 15 je Houston već pjevala prateće vokale Chaki Khanu na budućem velikom hitu ‘I’m Every Woman’, a 1980-ih i Jermaineu Jacksonu, s kojim je tada bila i u vezi. Istodobno se bavila manekenstvom, no­si­la je revije i snimala reklame, no moda je bila samo sredstvo kojim će zaraditi za glazbu. Iako su joj već nekoliko puta nuđeni ugovori, predstavnik kuće Arista Records vidio je njezin nastup u njujorškom noćnom klubu i oduševljeno joj 1983. ponudio ugovor.

Njezin album prvijenac objavljen je 1985. i već je njime postigla jedan od najvećih uspjeha u svijetu glazbe. Potukla je sve rekorde: album je ostao 14 uzastopnih tjedana na Bil­lboardovoj top-ljestvici, imala je sedam singlova koji su bili broj 1, prodala je 24 milijuna primjeraka i osvojila Grammy za album godine. Taj je uspjeh bio nezapamćen za tam­nopute pjevačice, a oko nje su se počeli vrtjeti brojni muškarci.

Bobby Brown -čovjek koju ju je uništio
Godinama je bila u vezi sa zvijezdom američkog nogometa Randallom Cunn­in­g­h­­a­mom, a potkraj 1980-ih bila je i s glumcem Ed­diejem Murphyjem. Potom je 1989. na dodje­li nagrada Soul Train Music upoznala 5 godina mlađeg pjevača Bobbyja Browna, koji je imao troje djece iz dviju veza.

S prijateljima sam sjedila iza njega, smijala se, grlila i svako toliko laktom lupala Bobbyja po glavi. Onda mi je prijateljica rekla: “Whitney, nemoj ga stalno udarati, naljutit će se na tebe.” Rekla sam mu: “Oprosti, Bobby, nisam namjerno”, a on meni: “Dobro, ali nemoj da se ponovi.” Shvatila sam da se naljutio pa sam ga odlu­čila pozvati na zabavu koju sam organizirala. Prih­va­t­io je poziv. Bio je čvrsto na zem­lji i svidio mi se. Ponovno smo se vid­­­j­eli četiri mjeseca poslije na nekom showu. Nakon večere pozvao me sa strane i pitao me hoću li izaći s njim – ispričala je Hou­ston početak ljubavne priče s Brow­nom s kojim se 18. srpnja vjenčala, a već je 4. ožujka 1990. rodila kćer Bobbi Kristinu.

Brak je od početka bio prepun svađa, Bro­w­n­ovih nevjera i koketiranja s drogama te ljubomore na uspjeh slavne supruge. Njegova je karijera bila u padu, a Whitney je bila na vrhuncu, pa je čak počela snimati i filmove. Debi ‘Tje­lo­hranitelj’ s Kevinom Costnerom jedan je od naj­popularnijih filmova čija je naslovna ‘I Will Always Love You’ prva pjesma koja je pro­glaš­ena ‘preizvođenom’.

No uslijedila su dva spontana pobačaja nakon kojih je pjevačica počela padati u sve veće depresije... Putovanja su je iscrpljivala, a nepres­t­ane svađe i tučnjave s mužem vodile u nove psihičke probleme... Kasnila je, otkazivala koncerte i televizijske nastupe... Drastično je smršavjela pa se nagađalo o anoreksiji i sklonostima raznim ovisnostima. Iako to godinama nije priznavala, doznalo se da se sa suprugom drogira, što joj je jako narušilo ugled i imidž dobre djevojke. S vremenom, 
Whitney je izgubila povjerenje najbližih poslovnih suradnika. 

Malo-pomalo, nestala je sa scene, ali se nakon konačnog razvoda (bilo je mnogo pokušaja) od Bobbyja u travnju 2007. počela vraćati u život. Nakon godina na rehabilitaciji od droge, njen album ‘I Look To You’ iz 2009. dobio je sjajne kritike. Te je iste godine ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao ‘najnagrađivaniji ženski izvođač’.

Povratak na scenu nakon razvoda i iznenadna smrt
Prije iznenadne smrti, karijera Whitney Houston ponovno je bila u usponu. Snimila je svoj novi film Sparkle, (remake istoimenoga hita iz 1976. godine), a s pobjednicom Američkog idola Jordin Sparks neposredno prije smrti otpjevala je i najavnu pjesmu Celebrate. Whitney Houston bila je jedna od petero izvršnih producenata filma, a prava na remake tražila je još 2000. godine kada je htjela da se u glavnoj ulozi pojavi pjevačica Aaliyah. Karijera pjevačice koja je ponovo kretala uzlaznom putanjom, a osim ovog projektabila je u pregovorima za nastavak hita iz 1995., Čekajući izdisaj, o ljubavima i razočaranjima četiri Afroamerikanke koje traže prave muškarce. 

Whitney Houston nađena je mrtva u sobi na četvrtom katu Hiltona, uoči dodjele nagrade Grammy, u istom hotelu gdje je održavana godišnja zabava uoči tog događaja, na kojoj je trebala nastupiti. 

Whitney Houston umrla je zbog utapljanja do kojeg je došlo zbog nekoliko razloga: bolesti srca, kokaina i metabolita u krvi. To stoji u izvještaju mrtvozornika Los Angelesa koji u svom izvještaju navodi da je do smrti Whitney došlo nesretnim slučajem.

Whitney je prodala albuma u vrijednosti više od 170 milijuna dolara, no velik dio bogatstva se istopio, ali je svoju kćer Bobbi Kristinu zbrinula... Prema pisanjima američkih medija, novac koji je Whitney Houston ostavila iza sebe  prebačen je u zakladu kojom Bobbi Kristina može upravljati tek s navršenih 21 godinu što je ove godine. Oporučno je zahtijevala da prođe kroz dugi protokol, a službeno je trebala naslijediti bogatstvo tek kada navrši 25 godina!  Whitneyjina majka bila je predviđena za službenu izvršiteljica oporuke. Nažalost, Bobbi Kristina je umrla s 23 godine.

Počivale u miru!

 

A.D.Brkić

Izvor: http://www.rollingstone.com/music/artists/whitney-houston/biography#ixzz39ydQ0obS