Novac je nije zanimao... Samo je željela biti predivna.

Hollywood je mjesto gdje će vam platiti tisuću dolara za poljubac i 50 centi za dušu, rekla je Marilyn Monore opisavši način na koji je filmska mašinerija utjecala na njezin život i sudbinu, koja je tragično završila 1962. kada je imala samo 36 godina. Na današnji dan bi imala 90 godina!

Kasniji egzibicionizam rezultat je traumatičnog odrastanja Norme Jean i činjenice da je Marilyn svoju glumačku karijeru isprva morala velikim dijelom graditi preko kreveta "gospodara" filmske industrije. Norma Jean bila je kći samohrane majke šizofreničarke. Do šesnaeste godine prošla kroz ruke dvanaest staratelja, a neko je vrijeme bila i u domu za nezbrinutu djecu. U takvom obiteljskom metežu Norma je sa nekih osam godina doživjela seksualno zlostavljanje koje na nju ostavilo ozbilnog traga. 

Norma Jean Mortensen rodila se 1. lipnja 1926. u bolnici za siromahe u Los Angelesu. Iako je pod imenom Marilyn Monroe postigla svjetsku slavu, Norma Jean je čitavog života bila nesretna žena. 1935. godine zbog financijskih teškoća se njena majka udaje a majčina prijateljica smješta Normu Jean u sirotište, iako ju redovno posjećuje i dalje brine za nju. A u to vrijeme je šesnaestogodišnjakinji ugovorila brak s pet godina starijim Jimom Doghertyijem.

Prvi muž ubrzo nakon vjenčanja odlazi u rat, a Norma da bi preživjela počinje raditi u tvornici padobrana. Upravo na tom mjestu počet će legenda; u svrhu promocije vojne industrije i žena koje su joj također dale obol, tvornicu je posjetio fotograf koji je zamijećuje te joj predlaže suradnju.

Boji kosu u plavo, reklamira kupaće kostime, pojavljuje se na 33 naslovnice te do kraja rata postaje san svakog fotografa. Prpošna, energična, spontana i puna životne energije, uskoro svima zapada u oko.
Logičan slijed ovakvog uspjeha bila je promjena na osobnom planu, razvodi se 1946. godine i odmah nakon toga potpisuje ugovor s Twentieth Century Foxom.

Bira ime s majčine strane obitelji, te je od tog momenta javnosti poznata pod imenom Marilyn Monroe. Na prilično revolucionarni i kontroverzan korak odlučuje se 1949. s objašnjenjem da joj je trebao novac – slika se gola za kalendar koji će se kasnije pojaviti u prvom broju Playboya.

Prvi ozbiljniji glumački posao dobila je 1950. godine - malu ulogu u filmu 'Asphalt Jungle' koji je zamijetila kritika, a odmah poslije toga snima i legendarni 'All About Eve'. Glavnu ulogu dobiva te iste 1950.godine u filmu 'Don't Bother to Knock', a publika ju već voli u 'Monkey Business'. Ta joj je godina bila prijelomna i na privatnom planu jer upoznaje i slavnog bejzbolaša Joea DiMaggia, u to vrijeme već 37-godišnjaka, a poznanstvo je za kratko vrijeme preraslo u romansu.

U zvjezdani poredak definitivno je konačno i trajno upisana bitne 1952. – snimila je filmove 'Niagara' te plesni mjuzikl 'Gentlemen Prefer Blondes', te odmah dobila prostor na hollywoodskom Šetalištu slavnih. 1954. godine posvađala se s Foxom jer joj nisu dozvolili da pročita scenarij prije nego što prihvati ulogu, pa su raskinuli ugovor. S druge strane, u to se vrijeme udaje za DiMaggia iako je već iskusila njegovu ljubormoru i posesivnost. Razveli su se nakon nepunih devet mjeseci.

Istodobno, na njoj postaju vidljivi efekti dugotrajnog korištenja pilula za spavanje – na snimanju 'There's No Business Like Show Business' (1954) često je letargična, osjetljiva i plačljiva. Nije ipak bilo sve tako crno, na snimanju famozne scene 'suknje u zraku' (iliti kako zrak iz podzemne može biti najseksi stvar na svijetu) za film 'Seven Year Itch' u ranojutarnje sate okupilo se više od dvije tisuće promatrača te nekoliko stotina profesionalnih fotografa. Ushićena Marilyn pozirala im je više od dva sata. 
Pod budnim okom slavnog učitelja Leea Strasberga trudi se poboljšati svoje glumačke potencijale što je konačno pokazala ulogom u 'Bus Stop' (1956). 

Soliranje također neće dugo potrajati jer upoznaje cijenjenog pisca dramskih komada Arthura Millera za kojeg se ubrzo udaje; zlobnici su komentirali da su se udružili 'mozak i meso'. Par očajnički nastoji u pokušajima da Marilyn zatrudni, no svi se pokušaji završavaju spontanim pobačajima koji su još više dotukli zvijezdu. Iako je s Millerom ostala četiri godine, do fijaska je na kraju došlo zbog njezinih konstantnih problema s ovisnosti.

Na platna se vraća u velikom stilu, s velikim hitom 'Some Like It Hot' (1958) udružujući glumačke snage s Tonyijem Lee Curtisom i Jackom Lemmonom. Posljednji film koji je završila bit će 'Misfits' (1960) čiji je scenarij posebno za nju napisao Miller. Na rubu sloma počinje snimati 'Something's Got to Give' (1962), ali je studio otpušta zbog konstantne bolesti, nepojavljivanja na snimanju i zaboravljanja rečenica. Najslavniji muškarac koji je vezan uz njezino ime bio je John Kennedy (otpjevala mu je najseksi verziju 'Happy Birthday' ikad), i, iako nema svjedoka i dokaza koji bi potvrdili nagađanja, neki smatraju da su bili u intenzivnoj vezi.

Njezino je beživotno tijelo pronašla spremačica 4. kolovoza 1962. godine. Iako se smatra da je umrla od overdosea, neki ipak tvrde da je mnogo stvari oko njene smrti nerazjašnjeno i insinuiraju da je ubijena zbog veze s Kennedyijem, da je bila u vezi s mafijom, da postoji neka zavjera. Zanimljiv je i podatak da se oko sprovoda pobrinuo Joe DiMaggio koji je njezinom smrću bio shrvan, te joj do kraja svog života svaki dan na groblje slao buket ruža. Za kraj su dovoljne riječi Paula Donnelleya koji je napisao njezinu biografiju – Monroe je čisti film!


Na YouTubeu se nedavno zavrtio film kućne izrade koji prikazuje slavnu glumicu i seks ikonu 20. stoljeća Marilyn Monroe kako puši marihuanu. Nijemi video klip u boji navodno je snimljen u privatnoj kući u New Jerseyu, a za njega se saznalo nakon što ga je nedavno kolekcionar Keya Morgan kupio za 275.000 dolara od autora koji je htio ostati anoniman. Morgan je inače jedan od najpoznatijih kolekcionara povijesnih fotografija, rukopisa, autograma i dokumenata, a već godinama radi na dokumentarcu o smrti slavne Monroe 1962. godine.

Evo nekoliko njezinih izjava koje nikada neće izgubiti na aktualnosti:

 • Neznam tko je izmislio viske potpetice, ali sve žene mu duguju puno.
 • Dajte mi cipele sa visokim štiklama, na njima ću osvojiti svijet.
 • Sanjati o tome kako je biti glumica, je više uzbuđujuće nego biti jedna.
 • Novac me uopće ne zanima. Samo želim biti predivna.
 • Ako sam zvijezda tada su me ljudi učinii zvijezdom.
 • Tijelo je namjenjeno gledanju, a ne pokrivanju.
 • Sebična sam, nestrpljiva i nesigurna. Griješim, često sam izvan kontrole i ponekad me teško trpjeti. Ali, ako me ne možes podnijeti u mom najgorem izdanju, onda me ne zaslužuješ ni kad sam najbolja.
 • Nesavršenstvo je ljepota, ludilo je genijalnost i puno je bolje biti apsolutno smiješan nego apsolutno dosadan.
 • Mudre djevojke ljube ali ne vole, slušaju ali ne vjeruju i ostavljaju prije nego budu ostavljene.
 • Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Griješim, ali nisam vrag. Ja sam samo jedna mala djevojka u velikom svijetu pokušavajući pronaći nekoga koga ću voljeti.
 • Ako ste sposobni nasmijati djevojku, od nje možete napraviti što god poželite.
 • Ako ste odlučili biti dvolični u najmanju ruku jedno od ta dva lica učinite zgodnim.
 • Bolje je biti nesretan sam nego nesretan s nekim.
 • Ispod šminke i iza mog osmijeha ja sam samo djevojka koja želi svijet.
 • Ne namjerava živjeti u muškom svijetu sve dok u njemu ne mogu biti žena.
 • Tko je rekao da je noć za spavanje?

Komentari

Ostali članci