Princeza TNT

Osamdesete su su bile godine u kojima je Gloria žarila i palila rock scenom, što joj je priskrbilo nadimak Princeza TNT. Ona je činila sve što je u njezinoj moći da opravda taj nadimak: izgledala je kao junakinja filmova Tima Burtona, s otkačenim i šarenim frizurama te neobičnim opravama, lajala je poput psa u showu Davida Lettermana, partijala cijelu noć s neponovljivim Princeom, čak je i uhićena na minhenskom aerodromu zbog posjedovanja hašiša (iako se pravdala da joj je podmetnut).

 

 

 

Gloria von Thurm und Taxis rođena je 1960. godine u Stuttgartu, a najveći dio djetinjstva provela je u Africi sa svojim roditeljima, grofom i groficom Schonburg-Glauchau. Sa samo 20 godina udala se za, kažu, najbogatijeg njemačkog aristokrata (bogatstvo mu se procjenjivalo na tri milijarde dolara), princa Johannesa von Thurm und Taxisa, koji je od nje bio stariji čak 33 godine, no brak ju nije smirio.

Lude osamdesete

Sve bi se moglo opravdati njezinim godinama – pa kada će se glupirati, ako ne u dvadesetima? No njezin je postariji muž prednjačio u ludorijama koje je izvodio. Prije svega, nije se stidio svoje otvorene biseksualnosti, a obožavao je činiti sitne podvale kojima je izluđivao svoju aristokratsku okolinu. Kao meta njegovih psina našli su se bolivijski tajkun Antenor Patino i britanska princeza Margaret kojoj je, na jednom balu dok je plesala, izlio crno vino po stolici. Kakav par!

Uz svo partijanje, TNT par proširio je obitelj s troje djece – princeza Maria Theresia rođena je 1980., a zatim su na svijet, u razmacima od godine dana, došli i princeza Elisabeth te nasljednik, princ Albert.

Obožavali su priređivati raskošne zabave – 1986. godine priredili su jednu takvu u čast Johannesova 60. rođendana. Proslavu je ignorirala njemačka aristokracija, ali su se među uzvanicima našli Mick Jagger i Jerry Hall, kao i Malcom Forbes, Ann i Gordon Getty – svi u kostimima iz 18. stoljeća jer je takav bio dress code. Rođendanska torta sastojala se od 60 marcipanskih falusa, a otkačena je Gloria, u maniri Marlene Dietrich, svome dragome otpjevala „Happy birthday, Johnny.“

Problemi nakon muževe smrti

Četiri godine kasnije, zabava je završena – princ Johannes umro je u prosincu 1990. godine, nakon dvije neuspješne transplantacije srca. Gloriji su ostali dugovi: preko 500 milijuna dolara, uglavnom zbog loših investicija u nekretnine u sjevernoj Americi. Čovjek bi pomislio kako će se divlja princeza poznata po ekscesima i ludim zabavama teško snaći u ozbiljnoj ulozi žene koja mora spasiti obitelj, no ona je u tome uspjela. Unatoč činjenici da se morala malo prizemljiti i počistiti sav taj nered, Gloria nije gubila vedar duh. Rasprodala je obiteljsku srebrninu i nakit, brojne automobile i metalurške tvrtke koje je imala u posjedu, a zatim se povukla u palaču u Regensburgu, odlučna u namjeri da sredi financije i odgoji djecu. Osim toga, primila se i knjige, pa je s privatnim učiteljima savladavala ekonomiju i porezne zakone. „Socijalno se ni sa kim nisam družila, jer sam bila tako umorna navečer. Ali morala sam poznavati sve tvrtke, i sve probleme, kako bi mogla donositi odluke.“ Eksplozivna punk princeza sazrela je i primirila se.

U tom je periodu postala jako bliska s Katoličkom crkvom. 1991. godine prvi je put posjetila svetište Lourdes, gdje je i volontirala, a prijateljevala je i s kardinalom Josephom Ratzingerom, kojeg je prvi put upoznala s 23, na vrhuncu svoje punk-faze. Kaže kako je, nakon što je čula njegovu propovijed toga dana, znala da je svetac, te je mužu „naredila“ da ga moraju bolje upoznati. Narednih ga je godina viđala prilikom svakog njegova posjeta Njemačkoj, a nakon Johannesove smrti od njega je zatražila da vodi misu. Malo po malo, razvilo se prijateljstvo.

2000. godine seli se u Rim i sa svojom prijateljicom, talijanskom princezom Alessandrom Borghese počinje organizirati liturgijske koncerte u crkvama. „Bila sam razmaženo derište. Moja je jedina odgovornost bila zabavljati Johannesa i njegove goste, te brinuti se o svojoj djeci. Jedini izazov kojeg sam imala bilo je zbližiti se s rock-zvijezdama. No jednom kad sam ih upoznala, mit se urušio. S Crkvom je drukčije – kada sam upoznala papu Ivana Pavla II, bio je bolji nego što sam mislila da će biti“, objasnila je Gloria jednom prilikom.

Lijepa i uspješna kćer

Od troje djece, javnosti je danas najpoznatija srednja kćer, prekrasna Elisabeth, koja se nije uljuljala u položaj princeze rođene sa zlatnom žlicom u ustima, već je odlučila brusiti svoj spisateljski talent i ljubav koju gaji prema modi, pa ju je Vouge 2012. godine zaposlio kao modnu urednicu. Elisabeth je svoju karijeru započela kao blogerica, i to prva blogerica među aristokracijom, opisujući svoju svakodnevicu u kojoj se miješaju očekivanja, užici i poteškoće koje dolaze s titulom princeze i brige „običnog“ čovjeka. Kada piše, piše uglavnom o umjetnosti, a 2010. godine napisala je i liturgijsko djelo „Vjera djece: u slavu pučke pobožnosti“.

Ozbiljna, ali i dalje sasvim svoja

Iako se nekoć divlja princeza Gloria vremenom smirila, ostala je jednako hrabra i kontroverzna da bude bez dlake na jeziku i da sve što radi odradi na svoj način. 2001. godine šokirala je svijet svojom izjavom da je zaraza HIV-om u Africi raširena jer „crnci vole spolno općiti“. Razmišljajući o tome godinama, zaključila je kako bi se korijeni epidemije mogli pronaći u toploj afričkoj klimi.

Palača s početka priče prije dvadeset je godina bila potpuno privatna – sada je otvorena za javnost, novcem od ulaznica financira se njezino održavanje, a većina obiteljskog porculana, srebrnine i umjetničkih djela donirana je bavarskom Uredu za baštinu u zamjenu za smanjenje poreznog duga od 80 milijuna dolara. To je blago danas izloženo u muzeju koji se nalazi ispred palače. No, neke su stvari ostale iste: Gloria još uvijek osobno pokriva troškove dnevnog toplog obroka za 400 siromašnih stanovnika u prostorijama palače.

Kada su je novinari pitali o ulozi aristokracije u današnjem društvu, britko je odgovorila: „Po mom mišljenju, oni su dio zabave u svijetu. Ne vole to čuti, ali ja mislim da je to dobro. Zabavna vrijednost obitelji pomaže mi u promoviranju palače. Istovremeno, možemo to iskoristiti kako bi pružili dobar primjer i pokazali da su tradicija, obitelj, religija, rad, odgovornost dobre stvari. Morate se truditi okrenuti tu pozornost na nešto pozitivno. Ako vodite skandalozan život, tada je zaista gotovo, jer više nemamo nikakvu ulogu.“

Odlučno kaže kako ništa u svome život ne bi mijenjala: „Kako kaže Charles Aznavour „Je ne regrette rien!“ Mislim da je privilegija mladosti da bude znatiželjna, željna zabave, čak i divlja. Isto tako, smatram da svaka dob sa sobom nosi određeno ponašanje. Ne želite se ponašati kao da vam je 70 kada imate 20. I obrnuto.“ Svojim je primjerom to najbolje pokazala.

 

Daria Validžić

Izvori:

http://www.vanityfair.com/culture/features/2006/06/princesstnt200606

http://www.wmagazine.com/parties/2012/11/princess-gloria-tnt-icon-1980s/

 

 
 

 

Komentari

Ostali članci