Islandska premijerka Jóhanna Sigurðardóttir rođena je 4. listopada 1942. u Reykjavíku. Od 1978. do 2013. zastupnica u parlamentu, potom ministrica za socijalna pitanja. Jóhanna je bila zastupnica s najdužim stažem i prva ženska premijerka Islanda i prva deklarirana lezbijka na čelu neke vlade.
Premijerka je postala 2009., a Forbes je uvrstila među 100 najmoćnijih žena na svijetu. U rujnu 2012. Jóhanna se povlaći iz politike.

Jóhanna Sigurðardóttir je studirala je na Trgovačkom fakultetu na Islandu, a nakon što je 1960. diplomirala, radila je kao stjuardesa. Već u to vrijeme je bila vrlo aktivna u sindikalnom pokretu, predsjedavajući Odborom Islandske udruge kabinskog osoblja 1966. i 1969. godine, te 1975. godine u Udruzi bivših stjuardesa.

Jóhanna je izabrana za zastupnicu Socijaldemokratske partije u  Reykjaviku. U nj parlamentarnoj karijeri uživala je u ranom uspjehu, a godinama je radila kao glasnogovornik Althinga (Islandskog parlamenta) nakon čega je izabrana za potpredsjednicu stranke1984. godine, što je ostala do 1993. godine. Bila je i ministrica socijalnih poslova u četiri odvojena mandata od 1987. do 1994. godine kada je napustila Socijaldemokratsku stranku jer je izgubila izbore. Njezina tadašnja izjava iz "Minn tími mun koma!" ("Moje vrijeme će doći!"), postala je ikonska fraza na islandskom jeziku.

Od 1994. do 2003. bila je aktivna članica oporbe u Althingu, koja je bila na brojnim parlamentarnim odborima. Nakon izbora 2003. godine, u kojoj je stajala u izbornoj jedinici Reykjavik, ponovno je izabrana za glasnogovornika Althinga. Izbori 2007., u kojima je stajala u izbornoj jedinici Reykjavik, vidjeli su povratak Socijaldemokratskog saveza u vladu u koaliciji s Strankom nezavisnosti, a Jóhanna imenovana je za ministra socijalnih poslova i socijalne sigurnosti

Nakon četrnaest tjedana prosvjeda zbog vladinog postupanja s financijskom krizom 26. siječnja 2009. godine premijer Geir Haarde je podnio ostavku na čelu koalicijske vlade Islanda. Nakon razgovora s čelnicima pet najačih stranaka u Althingu, predsjednik je od Socijaldemokratskog saveza i lijevog zelenog pokreta zatražio da formiraju novu vladu i pripreme se za izbore u proljeće.

Jóhanna je predložena za premijerku nove vlade; dva su razloga bila njezina popularnost među široj javnosti i njezini dobri odnosi s Ljevičarskim pokretom. Gallupovo straživanje javnog mnijenja u prosincu 2008. godine utvrdilo je da je 73% odobravalo njezine postupke kao ministrice, više od bilo kojeg drugog člana Kabineta: ona je bila i jedini ministra kojem je rastao rejting.

Prevladavanje financijske krize

Nekoliko je referenduma odlučivalo o Icesave -islandskoj financijskoj krizi izazvanoj prezaduženošću. Prvi referendum o Icesave održan je 2010. i prijedlog je začudno poražen, s 93 posto glasova protiv i manje od 2 posto u korist.

Slijedeće godine započeli su novi pregovori. Althing je dogovorio  otplatni aranžman za povrat cijelog iznosa od 2016. do 2046. godine, s fiksnom kamatnom stopom od 3%. Islandski predsjednik ponovno je odbio potpisati novi sporazum 20. veljače, pozivajući na novi referendum. Nakon što referendum nije prošao, britanske i nizozemske vlade rekle su da će taj slučaj preuzeti Europski sud.

Althing je glasovao 33-30 i optužio bivšeg premijera Geira Haardea, za nemar na dužnosti. Sudio je pred Landsdómurom, posebnim sudom koji je saslušao slučajeve koji su navodili nepravilnost u državnom uredu, koji se prvi put koristio otkako je utemeljen u Ustavu iz 1905. Bivši premijer osuđen je za jednu optužbu.

Novi islandski ustav

Lijeva koalicija koju je tada vodila Jóhanna, obuhvaćala je Socijaldemokratski savez, Ljevsko-zeleni pokret, Progresivna stranka i Liberalna stranka, nadahnut građanskim prosvjedima, složili su se sazvati ustavnu skupštinu kako bi razgovarali o izmjenama Ustava , iz 1905.

Uzimajući u obzir nacionalne prosvjede i lobističke napore civilnih organizacija, nove vladajuće stranke odlučile su da građani Islanda trebaju biti uključeni u stvaranje novog ustava i započeli raspravu o prijedlogu zakona 4. studenog 2009. o toj svrsi. Paralelno s prosvjedima i izbijanjem parlamenta, građani su se počeli sjediniti u temeljnim think-tankovima.

Nacionalni forum organiziran  14. studenoga 2009. godine, u obliku skupštine islandskih građana u Reykjavíku, grupe građanskih pokreta građana pod zajedničkim nazivom "Anthill". 1.500 osoba bilo je pozvano da sudjeluju u skupštini; od toga, 1.200 je slučajno odabrano iz nacionalnog registra. Parlament je konačno prihvatio Ustavni zakon 16. lipnja 2010. godine i pozvan je novi forum. Ustavni zakon propisao je da sudionici Foruma moraju biti nasumično odabrani iz Nacionalnog popisa stanovništva. Forum 2010 nastao je zbog napora vladajućih stranaka i Anthill grupe. Ustavni odbor s sedam naslova, kojeg je imenovao parlament, bio je zadužen za nadzor nad forumom i predstavljanje njezinih rezultata, dok je organizacija i olakšavanje Nacionalnog foruma 2010. učinila Anthill grupa koja je organizirala prvi forum 2009. godine ,

Proces je nastavljen na izboru 25 osoba bez političke pripadnosti 26. listopada 2010. Vrhovni sud Islanda kasnije je poništio rezultate izbora 25. siječnja 2011. godine nakon pritužbi na nekoliko kvarova u vezi s načinom provedbe izbora, ali je odlučio da je riječ o načinu izbora, a ne rezultatima koji su bili ispitani, kao i da će ta 25 izabrana kandidata biti dio Ustavnog vijeća, a time i nastavljena ustavna promjena.

Nacrt je 29. srpnja 2011. godine predstavljen parlamentu koji se konačno složio na glasovanju od 24. svibnja 2012. godine, sa 35 u korist i 15 protiv, da organizira savjetodavni referendum o prijedlogu Ustavnog vijeća za novi ustav najkasnije od 20. listopada 2012. godine. Jedini protivni članovi parlamenta bili su bivša stranka vladajuće stranke, Stranka neovisnosti. Odbijen je i predloženi referendum o ukidanju pregovora o pridruživanju Europskoj uniji od strane nekih parlamentaraca lijeve koalicije, s 34 glasa protiv i 25 u korist.

Prava žena i zabrana striptizeta

U 2010. vlada Jóhanne Sigurðardóttir zabranila je striptiz klubove, golotinju u restoranima i stavila van zakona poslodavace koji su profitirali od golotinje zaposlenika - prvoj takvoj zabrani u zapadnoj demokratskoj zemlji. Jóhanna je komentirala; "Nordijske zemlje vode put na ravnopravnost žena, priznajući žene kao ravnopravne građane, a ne robu za prodaju". Nakon donošenja odluke pozdravili su njezini kolege feministi, a Julie Bindel tvrdi da je Island postao najfeminističkija zemlja u svijetu. Na pitanje što je najvažnije pitanje spolova danas, ona je odgovorila "Boriti se za jaz između žena i muškaraca".

Jóhanna se 1970. udala za Þorvaldura Steinara Jóhannessona, a par je imao dvoje sinova rođenih 1972. i 1977. Nakon razvoda 1987. godine, Jóhanna je započela zajednički život s književnicom Jónínom Leósdóttir a 2010. godine, kada je na Islandu legaliziran istospolni brak, Jóhanna i Jónína promijenili su svoju građansku zajednicu u brak te su postali jedan od prvih istospolnih brakova na Islandu.

A.D.Brkić