Zagrebačka studentica koja je prekinula vijesti da najavi 'frku stoljeća'

Clare Hollingworth je bila ratna dopisnica koja je objavila da su njemačke trupe zauzele pozicije za napad na Poljsku što je bio početak Drugog svjetskog rata. Taj događaj (koji je nazvala "frka stoljeća") je obilježio njenu karijeru jer je kasnijih godina izvještavala o sukobima širom svijeta. Iako Clare Hollingworth nije bila prva ratna reporterka, tehnička, taktička i strateška znanja kojima je ovladala u vrijeme kad se čvrsto vjerovalo da su to "muške domene" fascinirale su i vojskovođe poput feldmaršala Montgomeryja... A, čak i kad je prošla stotu, držala je putovnicu u krevetu za slučaj da bude  pozvana na novi zadatak.

Clare Hollingworth je rođena u Leicesteru 10. listopada 1911. i provela je većinu svog predratnog života na farmi. "Sjećam se njemačkih bombardera kako su letjeli iznad farme na kojoj smo živjeli, bombardirati Loughborough", pričala je. "Sutradan sam uzjahala konja i otišla vidjeti štetu." Iako ju je srce rano počelo vući pisanju, njena majka to nije mogla prihvatiti, smatrajući novinare lažljivcima, pa je pohađala, kako ga je sama nazvala "koledž za  udavače", koji joj je usadio, "doživotnu mržnju prema kućanskim poslovima". 

Izbjegavajući sve izglede za život i prosperitet u društvu, kao žene zemljoposjednika, za kakvog je bila zaručena, Clare Hollingworth je postala tajnica Lige naroda The League of Nations Union (LNU) (organizacije utemeljene u Velikoj Britaniji 1918. s ciljem promoviranja međunarodne pravde i sigurnosti). Nakon toga upisuje studij slavenskih jezika u Londonu koji nastavlja na Sveučilištu u Zagrebu... 
 

Napetost u zraku
Ipak se udala -1936. i to za kolegu iz Lige naroda, Vandeleura Robinsona, pa se uskoro se našla u Varšavi, distribuirajući pomoć izbjeglicama iz sudetskih područja tj. teritorija okupiranog od nacista. Između 1938. i 1939. godine pomogla je spasiti tisuće ljudi kojima je "sredila" britanske vize.

Povremeno je pisala za New Statesman, a za kratkog posjeta Londonu u kolovozu 1939. godine, dogovorila je suradnju s urednikom Daily Telegrapha, Arthurom Wilsonom, koji je bio impresioniran njezinim iskustvom u Poljskoj.

U tom razdoblju povećane napetosti, granica između Poljske i Njemačke bila zapečaćena za sve, osim za diplomatska vozila. Claire je posudila automobil iz britanskog konzulata u Katowicama i ponosno pokazujući "Union Jacka", se provezla kroz zonu razdvajanja u Njemačkoj.

Tijekom vožnje natrag u Poljsku, nakon što je kupila vino, baklje i koliko god je mogla filmova za foto-aparat, primjetila je na tisuće tenkova i topništvo, a sve prema poljskoj granici. Tri dana kasnije, Claire je osobno vidjela njemačke tenkove kako idu u Poljsku, i odmah je nazvala tajnicu u britanskom veleposlanstvu u Varšavi, koja joj je rekla da to ne može biti istina, jer su mirovni pregovori između Britanije i Njemačke u toku. Claire se toliko razljutila da je bacila telefon kroz prozor. Njen izvještaj objavljen na naslovnici Daily Telegrapha, 29. kolovoza 1939. godine. Tjedan dana nakon postala je novinarka s  punim radnim vremenom i jedna od najvećih novinarskih karijera 20. stoljeća.

Mislila sam da shvaća da mi je karijera važnija od života domaćicesurprise
Reporterski život Clare Hollingworth često se odvijao iza neprijateljskih linija, bez ičega osim četkice za zube i pisaćeg stroja. Svjedočila je slomu Poljske prije no što je premještena u Bukurešt, gdje je shvatila da joj je brak bio gotov. "Mislila sam da je za mene i da shvaća da mi je karijera važnija od života domaćice", zaključila je kasnije.

Njena karijera bila je znatno otežana činjenicom da žene nisu akreditirali kao ratne reportere a moćni The Guardian je blokirao objavu njezine špijunske priču o britanskom visokopozicioniranom obavještajcu Kimu Philbyju za kojeg su se kasnije potvrdile Clairine insinuacije da je dvostruki agent.

Rat je provodila i  u Turskoj, Grčkoj i Kairu. Feldmaršal Montgomery, iako joj se divio, nije mogao probaviti ideju o ženi koja izvještava s prve crte, pa ju je dao zarobiti u Tripoliju i naredio da je vrate u Kairo. Kako bi ostala na prvoj crti, pobjegla je i predala se Eisenhowerovim snagama u Alžiru. U drugom dijelu rata, izviještavala je iz Palestine, Iraka i Perzije, gdje je intervjuirala mladog iranskog Shaha. Iako sitna i kratkovidna (s naočalama) Clare Hollingworth, je naučila letjeti i skakati padobranom.

Nakon rata je radila za Observer i Economist, te se udala za kolegu Geoffreyja Hoarea, dopisnika The Timesa na Bliskom istoku. Par je bilo samo 300 km od jeruzalemskog hotela Kralj David kada je bombardiran 1946. godine, ubivši stotinjak ljudi. Taj teroristički napad ju je doživotno ispunio mržnjom prema čovjeku koji je iza njega stajao; vođa "Irguna" Menachem Begin, koji je na kraju postao premijer Izraela.

Prošle godine su sve svjetske agencije objavile su vijest o smrti Clare Hollingworth koja je doživjela čak 105 godina s naslovima "Napustila nas je doajenka ratnog novinarstva" (The New York Times) i " Clare Hollingworth -prva ratna reporterka". Evo vidite, kako se dugo živi kada živite hrabro i po svom!


A.D.Brkić

Komentari

Ostali članci