Karen je prvi put srela Jamala, veterana saudijskog novinarstva, nakon što je 30 islamskih svećenika uhapšeno jer su kritizirali represiju saudijskog princa Mohammeda Bin Salmana."Jamal je citiran posvuda, izvještavao je o pogubljenjima ...", prisjeća se Karen. Pomislila sam, ovaj tip zna puno, hrabar je, svi mediji ga prenose, pa ćemo mi dobiti ekskluzivu.

U vrijeme kad joj je "na urednički stol isporučen", Jamalov tekst, saudijska vlada mu je već zabranjivala rad na 6 mjeseci kao i pojavljivanje na televiziji ili bilo kakvo širenje njegovih mišljenja nakon što je bio kritičan prema Donaldu Trumpu. Prije toga -desetljećima je Jamal Khashoggi imao vrlo bliske odnose s kraljevskom obitelji, služio im kao savjetnik i neslužbeni glasnogovornik, ali je postao sve progresivniji, a njegova kritika Trumpa, s kojim kraljevska obitelj ima blisku vezu...to je bilo previše!

Jamal Khashoggi na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu 
shutterstockvirginia mayo / ap / rex / shutterstock

Khashoggi je 2017. godine pobjegao iz Saudijske Arabije i nastanio se u Virginiji, neposredno prije nego što su mnogi njegovi prijatelji i kolege intelektualci uhićeni. I prije je živio u SAD-u. Na sveučilištu Indiana je 1982. diplomirao je poslovnu administraciju, a 2006. radio je za švedskog veleposlaniku u Washingtonu, kao savjetnik za tisak. Zatražio stalni boravak. u SAD, navodeći kao razlog, strah od uhićenja ako se vrati kući.

Nećak Adnana Khashoggija činio je sve da u Saudijskoj Arabiji vidi ženu za volanom

Napisao je tekst u kojem govori kako osjeća da nema izbora nego podići svoj glas jer "bi inače iznevjerio one koji u zatvoru". Njegov članak je bio momentalni hit. U biti, njegov tekst je, kaže Karen, bio globalno najčitaniji jer je bio nevjerojatno hrabar.

Nakon inicajalnog sastanka i zajedničkog ručka, Karen je Jamalu pokazala redakciju...i bez puno komplikacija počinju svakodnevnu suradnju. Jamal Khashoggi piše članke u kojima uspoređuje Putina sa saudijskim princom Mohammedom Bin Salmanom, naročito u onom segmentu misterioznih nestanaka aktivista za ljudska prava.

Pisao je i o tome što bi princ mogao naučiti od kraljice Elizabete i Crnih pantera, a također ga je pozvao na okončanje rata i humanitarne krize u Jemenu. Njegov zadnji članak objavljen je 11. rujna 2018. "Volio je svoju zemlju i nije želio biti disident", kaže Karen. "Njegove su kritike bile prepune poštovanja. Nikada nije želio rušiti kraljevsku kuću, nije prizivao revoluciju... Gurao je malo više demokratskih reformi ali također je shvaćao da se stvari mijenjaju polako."

Jamal Khashoggi rođen je 13. listopada 1958. u Medini. Njegov djed Muhammad Khashoggi, bio osobni liječnik kralju Abdulazizu Al Saudu, utemeljitelju kraljevstva Saudijske Arabije. Turskog porijekla (Kaşıkçı) i oženjen za Saudijku. Jamal Khashoggi je bio i nećak  bogatog trgovca oružjem koji je doveo u svoj krevet većinu najslavnijih ljepotica svijeta, Adnana Khashoggija. Također je bio rođak Dodija el Fayeda, koji je nastradao s britanskom princezom Dianom, u Parizu. Arapkinje će ga se sjećati, sasvim sigurno, s poštovanjem jer je princa -vjerojatnog budućeg kralja, kritizirao zbog hapšenja liderice pokreta za pravo na vožnju automobila za žene, Loujain al-Hathloul (na slici lijevo)

Khashoggi je također pisao o sukobljenim stavovima u njegovoj zemlji gdje se konačno dopustilo ženama da voze, dok su istodobno zatvarili mnoge ženske aktiviste poput Loujaine al-Hathloul, koji su vrlo strastveno radili na tome da postignu takvu prekretnicu. Jamal Khashoggi se zalagao da se glas saudijskih žena čuje u svijetu, rekla je Karen. Pomagao mi je i da pronađem saudiske književnice, uključujući i one koji su utemeljiteljile Women2Drive Manal al-Sharif. On je također pomogao u proširivanju inicijative Washington Posta #MosqueMeToo, prevodeći esej Mune Elthawyjev o tome kako je napadnuta tijekom hadža. "Htio je Saudijsku Arabiju gdje ima više sloboda za žene", kaže Karen Attiah. Bio je "jako tužan" da nije mogao biti u zemlji kako bi svjedočio presedanu koji samostalna vožnja žena, svakako jest.

Urednica uz njega do krajabroken heart

Dan nakon što je Jamal Khashoggi nestao, Karen Attiah je napisala članak o njegovu nestanku koji je sadržavao i osobnu poruku:

"Jamal, ako imate priliku ovo pročitati, molimo Vas da znate da smo mi u Washington Postu aktivno nastojimo osigurati vašu sigurnost i slobodu. Nema odmora, za vašu redakciju, dok se ne pojavite živi i zdravi. "

4. listopada objavljen je prazan prostor u kojem je uvijek bio Khashoggijev tekst, bio je to potez koji je" šokirao širom svijeta kao moćna vizualna izjava o našem nestalom prijatelju i kolegi ", kaže Karen Attiah.

U svijetu je samo prošle godine godine ubijeno 70 novinara na radnom zadatku, priopćila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Ubojstvo Jamala Khashoggija (za koje se sumnjiči osobni tjelohranitelj saudijskog princa koji je u Australiji studirao forenzičnu medicinu, pa ne čudi što nema tragova), ponovo je otvorilo pitanje o povezanosti politike i kriminala.

Novinari zbog svog rada godinama bivaju brutalno likvidirani, a takva situacija može se videti po cijelom svijetu, uključujući i Hrvatsku, gde se i dalje ne zna tko su nalogodavci ubojstava istaknutog novinara Ive Pukanića. U utorak 23.10. će prijatelji, kćer i roditelji pokojnog utemeljitelja Nacionala, na desetgodišnjici njegove smrti, ponovo konstatirati da se niti nakon deset godina ne zna nalogodavac. 

Ni deset godina od ubojstva nisu otkriveni krajnji naručitelj i motiv ubojstva Ive Pukanića, iako se izvršiteljima atentata godinama sudilo. Nažalost, nije nerealno da će se isto ponoviti s Jamalom Khashoggijem, ako do suđenja ikada dođe a svijet je ostao bez još jednog pametnog, talentiranog i hrabrog čovjeka.

Alma Draganić-Brkić

 

Izvori informacija:

https://www.marieclaire.com/politics/a23866104/jamal-khashoggi-karen-attiah-washington-post/ by Kayla Webley Adler
https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/jamal-khashoggi-what-the-arab-world-needs-most-is-free-expression/2018/10/17/adfc8c44-d21d-11e8-8c22-fa2ef74bd6d6_story.html?noredirect=on&utm_term=.1df8ca35