Svima vam je bilo zanimljivo: neki su iskreno protestirali -udovice naprimjer, a na one što su se latili mikrofona na Trgu, ne bi trošila riječi. Uglavnom, napravljena je predstava k'o da je došao Putin, kadar predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije je podsjećao (neverbalnom komunikacijom prvenstveno) na sastanak Timošenkove i Putina nakon kojeg se Yulia više nikada nije javno oglašavala o ničemu.

Uopće ne mislim da je predsjednik Srbije, predsjednici Hrvatske rekao nešto od čega bi se ona smrzla (poput Yulie) ali je tako izgledalo. Predsjednica zatečena (što je bilo nemoguće prikriti) Vučićevom drskošću i blefom s "papirima o nestalima"...no opet u takvoj improvizaciji -na visini zadatka. Ali vrhunac drskosti je da naši novinari, dobivaju upute koja pitanja izostaviti (!!!) a Vučićevi novinari deru s pitanjima. Drugi dan -srpske novine prenose šta pišu hrvatske, hrvatske šta pišu srpske, i tako... Srbi su se smijali, mi se pjenili a snijeg padao.

E moji Balkanci...Svi pametni i sposobni vam se iseljavaju po bijelom svijetu i to iz egzistencijalne nužnosti, tko nije otišao dere stalno po istim temama dok ne oboli i poludi... A Ameri i Rusi zauzimaju pozicije dijeljenja planetarnog energetskog kolača! Pisalo vam je sve. Isti izvori i isti datum.

Ogromna je greška kompletnog tima predsjednice, koji je pripremao neformalne uvjete sastanka predsjednika dvije susjedne države, koje su bile u ratu i koje se slažu jedino u tome da im građani gotovo podjednako bijedno žive...i tako ne predvidjeti, ajmo reči da su Srpi puno vještiji u ovim igrama (i političkom cjenkanju općenito) od nas Hrvata... Zabrinjavajuće je da je POA toliko prepuna diletanata, da je bilo nemoguće saznati kakav show će Vučić izvesti u sred Zagreba sa podatcima o troje nestalih hrvatskih državljana (tražimo ih gotovo 2000!), kao čin dobre volje.

Šta da kažem, nego da bi često voljela da nisam rođena tamo gdje se prelama toliko interesa velesila da "mali ljudi" vječno posvađani, tapkaju u mraku uzajamnih neprijateljstava uz koje im je valjda lakše podnjeti bjedan život, stvarajući time idealne uvjete političarima da kradu sebi!

Znam -na krvavim se ranama ne hvata krasta ali...

U konačnici, Vučić je došao. Lijepo od čovjeka. Pozvali su ga. Odazvao se. A to što je on ubrao političke poene a Kolinda izgubila nešto potpore desnice... Ipak su Srbi politiku učili od Francuza. A Francuzi su bili najbolji. Vučić je svoje bacio u delirij, Hrvatsku raspizdio, naša Dalićka i specijalna izaslanica State Departmenta za energetiku -Sue Saarnio; su se dogovorile (što vam je naravno u usporedbi sa Srbima irelevantno -a bome ne bi trebalo biti) i ajmo kućama!

Ministrica Dalić kaže da je LNG terminal od strateške važnosti. Istina. Ali za koga? Mislim, ne tako davno nam je Sanader isto pričao za INU koju sad ponovo otkupljujemo. Projekt LNG terminala na Krku od strateške je važnosti za Amere koji već neko vrijeme upozoravaju da je ovo "kritični" trenutak u pogledu europske energetske sigurnosti čija ovisnost o Rusiji prelazi 70%. Dakle, ništa nas se ne pita od onog što će puno više utjecati na živote naših potomaka nego Srbi i  Vučićev show u Zagrebu. 

23 godine je prošlo i trebalo bi krenuti naprijed. Kako bilo, ostajemo jedni pored drugih. Vučić je zabrinut zbog kvalitete života Srba u Hrvatskoj. Da...užas! Nitko da ga tako zabrinutog ne upita kada će Hrvati u Srbiji imati nekoliko zajamčenih mjesta u Skupštini, a k tome i izabranih na posebnim listama. I može li se uopće pozicija Hrvata u Istočnom Srijemu, Bačkoj i Banatu uspoređivati sa pozicijom Srba u Hrvatskoj?

Potez hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pozvala srbijanskog predsjednika Vučića u posjet Hrvatskoj bio je hrabar! Sigurno da se mnoga otvorena pitanja neće moći brzo i jednostavno riješiti no uspjeh je i da se neka pitanja otvore i da postoji namjera da se ona riješe na civiliziran način.

Hrvatska kao pobjednica u Domovinskom ratu i uskoro predsjedavajuća Europske unije, treba pružiti ruku i izražavati potporu državama koje pretendiraju biti članicama EU, kao i njihovim demokratskim snagama kako bi se osnažili demokratski procesi na prostoru jugoistoka Europe, a državama bio osiguran put napretka i blagostanja. Da li je Vučić "demokratska snaga" -mislim da je pokazao. 

Alma Draganić-Brkić