Hrvatski pisac Miro Gavran nominiran je za uglednu međunarodnu nagradu koja nosi ime danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena.

Po dramama i komedijama Mire Gavrana,  nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a te je predstave vidjelo više od tri milijuna ljudi. Posvećen i kazališni festival Gavranfest na kojemu se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim djelima. Festival se od 2003. održava u Slovačkoj, a od 2013. i u Poljskoj.

Velik dio Gavranova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež u kojima autor govori jezikom koji čitatelja stavlja u jednakopravnu poziciju prema piscu. U njegovim djelima u prvi plan dolaze iskrenost i otvorenost te jednostavnost u obraćanju mladima.

Knjige Mire Gavrana za djecu i mladež na humorističan način govore o mnoštvu egzistencijalnih tema  a pitanje rata i ratovanja ima posebno mjesto u prozi. Stav koji pisac nepokolebivo brani uvijek je na tragu odgovornosti za vlastite postupke kao i uvida u njihove posljedice a one nikad nisu takve da bi trebalo izgubiti hrabrost ili nadu. Gavran je u cjelovitu opusu ostaje pristupačan običnom čovjeku i njegovim shvaćanjima, stremljenjima prema sreći i promišljanju životnih nedaća. Gavran progovara o mnoštvu prijepornih tema kao što su ljudska seksualnost, bračna nevjera, siromaštvo, alkoholizam, bolest i smrt. No, bez obzira na ozbiljnost, a ponekad i tragičnost tih tema, Gavran uvijek piše s temeljnom optimističnom pozicijom. Kod njega vedra misao i ljudska hrabrost uvijek imaju posljednju riječ.

Andersenova nagrada dodjeljuje se autorima svake druge godine, i to od 1956. godine, dok je nagrada za ilustratore ustanovljena deset godina kasnije. Među prvim dobitnicima Andersenove nagrade bili su i poznati autori poput Astrid Lindgren i Ericha Kastnera. Odluku o izboru hrvatskog autora za nominaciju za Andersenovu nagradu donosi na svojim sastancima Nacionalni odbor za dječju knjigu.  Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković .

U veljači 2016. bit će objavljena imena pet finalista nagrade, a dobitnik će biti poznat početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni.

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić naglasila je kako je Miro Gavran u društvu najboljih svjetskih pisaca i ilustratora te podsjetila kako Hrvatski centar za dječju knjigu djeluje od 1993. prikupljajući djela hrvatskih autora i njihove prijevode te promocije u zemlji i inozemstvu.
Ranka Javor istaknula je kako od 1995. Hrvatski centar za dječju knjigu postaje nacionalna sekcija međunarodne udruge IBBY ( International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu) koja danas okuplja 79 zemalja članica.

"Svake druge godine IBBY dodjeljuje Nagradu Hans Christian Andersen živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige", rekla je dodavši kako se nagrada sastoji od zlatne medalje i diplome, a svečano se dodjeljuje na kongresu IBBY-ja. Podsjetila je kako se Andersenova nagrada za pisce dodjeljuje od 1956. godine, a za ilustratore od 1966. te da odluku o nagradama donosi međunarodni žiri sastavljen od 13 članova.

Do sada nijedan hrvatski autor nije dobio Andersenovu nagradu, a najveći je uspjeh imao hrvatski međunarodno afirmirani ilustrator Svjetlan Junaković koji je u dva navrata bio u užem izboru za tu nagradu, i to 2008. i 2010. godine.

Unos: D.Stern
Izvor: tiskovna konferencija Hrvatskog centra za dječju knjigu