Charles Perrault rođen je prije 388 godina -12. siječnja 1628. godine u Parizu u obitelji buržuja kao sedmo dijete. Od početka je imao sve uvjete da se školuje u najboljim ustanovama.

Zahvaljujući školovanju koje je imao Charles je na kraju bio visoko obrazovan čovjek koji je tijekom svog života radio puno toga, pa je tako pisao galantna djela o prijateljstvu i ljubavi, rasprave o književnosti. Unatoč svemu do kraja života je ostao najpoznatiji kao autor bajki s kojima su odrasle mnoge generacije.

Priče koje je pisao i u kojima nisu uživala samo djeca, imala su uporište u narodnim pričama. Neke od njih su preuzela braća Grimm, a neka su prenešena usmeno. Charles iza sebe ima nekoliko poznatih djela kao što su "Priče moje majke guske". U "Pričama moje majke guske" nalazile su se priče iz nižih slijeva društva koje je potom Charles prilagodio za čitatelje iz viših slojeva društva. Priče su bile sastavljene od osam bajki i činile su posebnu zbirku. "Priče moje majke guske" nizu izašle pod njegovim imenom nego pod imenom njegova sina. Charles Perrault je bio veliki oslonac za sve mlađe generacije jer je u vječnoj borbi između starijih i mlađih zastupao one koji su smatrali kako se treba okrenuti novom načinu pisanja. Stariji su bili uvjereni da je pravi put onaj koji su slijedile generacije prije njih.

Bajke s kojima se proslavio su: "Mačak u čizmama", "Crvenkapica", "Pepeljuga" i "Modrobradi". Prvu bajku "Usnula ljepotica" objavio je 1696. godine.

Umro je 16. svibnja 1703. godine u Parizu.

Bajke govore o nutarnjoj čovjekovoj sudbini. Dijete traži da im se ponovno čita bajka jer žele da i oni pobijede, radi se o jednom unutarnje konfliktu. Čovjekov svijet snova jako je sličan bajkama. Bajka pomaže riješiti djetetu probleme suparništva i posesivnosti, te ih uči kako se uhvatiti u koštac s odraslima (divovima), odnosno kako se spasiti u svijetu (dubokoj mračnoj šumi).

Ivana Horvath