Svaki put kada se odvija Međunarodni dan knjiga i autorskih prava, uz koju mi organiziramo Noć knjige, on pada na vikend, a uoči njega, u petak se do sada održavala Noć knjige. Da smo tako postupili i ove godine izgubili bi školarce kojima je 24. travnja prvi dan škole. Onda smo odlučili obgrliti ta dva dana, Dan hrvatske knjige i Međunarodni dan knjiga i autorskih prava te na taj način omogućiti i onim ozbiljnijima i onim malo manje ozbiljnima, dakle djeci da sudjeluju na Noći knjige. Zato traje četiri dana. Riječi su to organizatorice Noći knjige, Dobrile Zvonarek.

Manifestacija je nastala 2012. godine, a održava se s ciljem poticanja čitanja knjiga kako kod mladih tako i kod onih starijih. Prethodilo joj je jedno istraživanje čitateljskih navika u Hrvatskoj koje je pokazalo da Hrvati baš i ne čitaju. Onda je skupina ljudi vezanih uz knjigu, što nakladnika, knižara, čitatelja kojoj je cilj da barem jedan dan u godini u središte interesa stavi knjigu, čitatelja, čitanje, sve što je nama koji se bavimo knjigom, važno, odlučila sprovesti ovu manifestaciju.

A čitaju li Hrvati sada  više nego prethodnih godina zanima i organizatore Noći knjige. Iz tog razloga provedeno je istraživanje tržišta knjiga koje će rezultate o tome koliko zapravo Hrvati čitaju prezentirati na svečanom otvorenju manifestacije koje će se održati sutra -21. travnja.