Milijuni ljudi svjesno izbjegavaju osjećaj sreće jer misle da će to izazvati nešto pogubno za njih, pokazalo je istraživanje.

Novozelandski psiholozi otkrili su da ne želimo uživati u trenutku jer se bojimo da će to dovesti do nesreće i drugih poraznih posljedica.

Također, u zapadnim i istočnim kulturama - neki izbjegavaju sreću jer misle da ih to čini gorom osobom te da bi ih drugi mogli vidjeti kao sebične, dosadne ili plitke.

U nezapadnim kulturama, poput Irana i susjednih zemalja, strahuju da će im njihovi prijatelji, 'zlo oko' ili nešto treće nadnaravno zamjeriti sreću te da će u konačnici biti suočeni s teškim posljedicama zbog kojih će patiti.

U Americi, s druge strane, uzima se zdravo za gotovo da je sreća jedna od najvećih vrijednosti u životu. Zapadne kulture pokreće potreba da povećaju sreću i smanje tugu.

Psiholozi dr. Mohsen Joshanloo i dr. Dan Weijers kažu: 'Brojni pojedinci i kulture imaju tendenciju zazirati od nekih oblika sreće iz različitih razloga.

Neki zbog uvjerenja o negativnim posljedicama koje izaziva sreća, što je često potaknuto praznovjerjem ili savjetima o tome kako uživati u ugodnom i uspješnom životu.'

Istraživači sa Sveučilišta Victoria iz Wellingtona kažu kako je zadovoljstvo svojim životom konačni cilj zapadnjaka, za razliku od ostalih kultura.

Analiza objavljena u Springer's Journal of Happiness Studies, razmatra zašto izbjegavamo biti sretni te zašto različite zajednice drugačije reagiraju na osjećaj blagostanja.

Dr. Joshanloo i dr. Weijers dodaju kako je 'kulturni fenomen' da nekim pojedincima sreća nije primarna vrijednost.

Znanstvenici vjeruju da odrastanje u kulturi koja ne vrednuje sreću može utjecati na osobu tako da je u budućnosti izbjegava. Također kažu kako izbjegavanje sreće postoji u svim kulturama, ali je ona više cijenjena u zapadnim. Ako ne djelujete sretno, to je često razlog za zabrinutost u zapadnim kulturama. Vrijednost sreće se potiče kroz zapadnjačku pozitivnu psihologiju, te brojna istraživanja na temu osobnog blagostanja.

No , u nezapadnim kulturama sreća je manje cijenjena. Ideali harmonije i sklada često su u sukobu s potragom za osobnom srećom i afirmacijom individualističkih vrijednosti.

Primjerice, u istočnoj Aziji vjeruju da je neprimjereno izraziti sreću u brojnim društvenim situacijama. Slično tome, Japanci su manje skloni uživati pozitivne emocije od Amerikanaca.

 

Izvor:http://www.dailymail.co.uk/health/article-2583392/Are-YOU-scared-happy-case-tempts-fate-Millions-people-fear-enjoying-moment-cause-bad-happen-later-on.html