Ovo, kako je nazvano, rajsko voće, u sebi sadrži veliki broj vitamina, daje snagu, smanjuje bore i sto je najvažnije, čuva zdravlje. Bogate su kalcijem i magnezijem čak mnogo više nego ista količina mlijeka. A kada saznate njihova ljekovita svojstva, bit će vam jasno zbog čega su smokve toliko posebno voće.

Ovo je voćka koja obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Biljka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode.

Visok udio magnezija

Magnezij je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš živčani sustav od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Potiče zdravlje i vitalnost, liječi brojne bolesti, te znatno usporava proces starenja. Sušene smokve sadrže trostruko više magnezija nego svježe.

Smanjuje kolesterol

Smokva obiluje kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, bakrom te vitaminima B6, C i betakarotenom. Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje kolesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.
Visoki udio prirodnih šećera osigurat će da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suhih smokava koje sadrže dvostruko više šećera negoli svježe.

Suhe smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata i ujedno praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, dišnih organa, žučnog kamenca, mjehura.
Sadrže i biljne sterole, kojima je dokazano povoljno djelovanje na nivo kolesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule kolesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

 

Antikancerogeno djelovanje

Brojna su istraživanja otkrila spojeve s potencijalnim antikarcinogenim djelovanjem: benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivani spojevi u znanstvenim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je riječ o karcinomu prostate i kože.
Svježa smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera stoga je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati okus smokve savršeno se slaže sa slanim okusima, poput ovčjeg ili kozjeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od peradi. Od svježe smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

Narodna medicina

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva. Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuhane smokve u mlijeku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samljevenih smokava priprema kava, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptično i dezinfekcijsko djelovanje. Mliječni sok liječi gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalija koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne debljaju, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.

Kupovina i način čuvanja

Kušajte je kada je meka na opip, zdrava, puna mesa i ima čvrsti repić. Ona je tada sasvim zrela, mekana, puna i slasna. A o svježini toga voća posvjedočit će vam jedna mala bijela kapljica koja se biseri na njenom samom kraju.

Ne čuvajte je predugo. Osim ako nije sasvim zrela, smokva ne može izdržati više od 24 sata. Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari. A ne bi je se smjelo stavljati ni u hladnjak, jer time gubi na svojoj aromi. Naprotiv, suha smokva drži se više mjeseci bez kvarenja, ako je hermetički zatvorena.


Recepti

''Kobasice'' od smokava 

Tko ima probleme s opstipacijom, odnosno zatvorom, treba samljeti pola kilograma smokava i zamijesiti s pet grama brašna od listova sene . Od tijesta se zatim prave kobasice, koje se čuvaju u hladnjaku umotane u foliju, i svakog jutra se  uzima dio veličine lješnjaka, koji se jede na prazan želudac.

Sok protiv kurjeg oka 

Smokva se otvori i unutarnjim djelom navečer stavi na kritično mjesto da prenoći. Ujutru se smokva uklanja, a noga potapa u vruću vodu i skida kurije oko. Ako je potrebno, postupak treba ponoviti četiri do pet puta.
 

Kolač od smokava za 8 osoba

Sastojci:

 • 1 lisnato tijesto
 • 600 g svježih smokava
 • 50 g šećera
 • 1 jaje
 • 1 mjerica slatkog vrhnja s 15 % masnoće
 • 40 g smeđeg šećera
 • cimet (po želji)

Priprema:

 • Zagrijte tavu, dodajte smokve očišćene od njihovih repića i odrezane na dva dijela (ili na 4 ovisno o debljini), zatim dodajte šećer. Karamelizirajte oko 5 minuta
 • U zdjeli pomiješajte slatko vrhnje, jaje, smeđi šećer i cimet
 • Dodajte smokve u tu smjesu
 • Složite tijesto u kalup za kolače. I na njega bacite sadržaj iz zdjele
 • Ostavite da se peče na 180°C (termostat na 6) 35 do 40 minuta
 • Kolač se može jesti uz sladoled od vanilije


Katarina Jelić