Ghoncheh Ghavami je nakon što je u Londonu diplomirala pravo, radila u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja je radila na opismenjavanju iranske djece.

London je "zabrinut" tom odlukom suda. 

Ta 25-godišnjakinja je privedena 20. lipnja kada je sudjelovala na skupu žena koje su u Teheranu željele gledati utakmicu Svjetske odbojkaške lige između Italije i Irana. Puštena je nakon nekoliko sati, ali je za par dana opet uhićena.

 Nakon 126 dana u zatvoru, mlada žena je u listopadu dva tjedna odbijala hranu u znak prosvjeda protiv zatočenja i nevođenja procesa, prema stranici Free Ghoncheh Ghavami, na kojoj njezina obitelj i prijatelji vode kampanju za njezino oslobađanje.

 Na slici je Ghoncheh s majkom, koja koristi sva sredstva i sve raspoložive medije, kako bi oslobodila kćer! 
Šef policije general Esmail Ahamdi Mogadam je u lipnju rekao da policija ne može dozvoliti ženama nazočnost na stadionima jer miješana publika na stadionima nije u općem interesu. Aktivisti za ljudska prava a s njima i Ghoncheh su prosvjedovali ispred stadiona za jednak pristup sportskim događajima. U Iranu je  ženska interakciji s muškim gledatelja na sportskim objektima protuzakonita. Ona i druge aktivistice su nosili bijele marame; zakon zahtijeva tamne boje hijaba.

Ghavami je uhićena na sigurnosnom ulazu na stadion i pušten uz jamčevinu. Kad se vratila nakon tjedan dana po svoje stvari ponovno je uhićena i odveden u zatvor u Evin gdje se trenutno nalazi u samici. Počela je štrajk glađu na 1. listopada 2014.  

Shiva Nazar Ahari, jedna od žena protestirala je uz Ghoncheh, je rekla: "Htjeli smo ići na stadion zajedno. Željeli smo samo sjesti na tim stolicama i navijati za našu reprezentaciju. Iransko pravosuđe je zanijekao da se optužbe protiv Ghoncheh se odnose na stadion posjeta, navodeći da je optužen za "propagandu protiv režima".

A.D.Brkić