Jednostavno je (i zabavno) stvoriti vlastiti, poseban miris u kućnoj radinosti. Ukoliko vam je teško pronaći parfem koji Vam se sviđa, ili se jednostavno želite zabaviti u eksperimentiranju s mirisima, pokušajte s nekim od recepata za parfeme.

Poseban je osjećaj „nositi“ vlastitu kreaciju!


KAKO NAPRAVITI PARFEM?

Odabir baze
Parfem u biljnom ulju
Ako želite napraviti bezalkoholni parfem, radite ga u biljnom ulju – posebno ako vam je koža osjetljiva ili osjetljiva  na alkohol. Preporučujemo Aromarino biljno ulje jojobe, jer je vrlo stabilno.

Parfem u mješavini alkohola i hidrolata
Hidrolat ublažava djelovanje alkohola (koje ponekad može biti iritirajuće za kožu), a istovremeno pruža zanimljive mirisne note.

Parfem u hidrolatu
Hidrolat blago djeluje na kožu, njeguje ju, a istovremeno može pojačati miris parfemu ili dodati neku svoju posebnu mirisnu notu.

Parfem u alkoholu
Klasičan parfem čija je baza alkohol. Umjesto alkohola možete koristiti vodku, koja ima dovoljan udio alkohola u sebi, a istovremeno nema mirisa.

Alkohol i bazno ulje se koriste kao baza parfema jer se u njima  eterična ulja otapaju. U vodi ili hidrolatu se eterična ulja ne otapaju pa se zato bočica u kojoj je mješavina mora svaki put promućkati.

Koncentracije
Parfem
Aromatična kompozicija koja sadrži 15-30% eteričnih ulja u 70-85% alkohola ili hidrolata. Miris obično traje 4-8 sati!

Primjer – 20%-tni parfem
80 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
20 ml (otprilike 400 kapi) eteričnog ulja

Parfemska voda
Sadrži manju količinu eteričnih ulja – 8-15%, a miris traje 3-6 sati.

Primjer – 10%-tna parfemska voda
90 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
10 ml (otprilike 200 kapi) eteričnog ulja

Toaletna voda
Koncentracija eteričnih ulja je između 4 i 8%. Brže isparava, ali je jeftinija cijena izrade. Idealno za korištenje tijekom dana.

Primjer – 5%-tna toaletna voda
95 ml vode i/ili alkohola i/ili hidrolata
5 ml eteričnog ulja

Dodatni materijal
Za izradu parfema trebaju vam još tamne staklene bočice, sprej pumpica (ako radite parfem na bazi alkohola ili hidrolata) i bilježnica u koju ćete zapisivati recepte.

Note mirisa
Eksperimentirajte s miješanjem različitih mirisa kako bi stvorili jedinstveni parfem, no prethodno je potrebno znati svojstva svakog eteričnog ulja kojeg mislite upotrebljavati.Kada se parfem nanosi, miris koji se trenutno osjeti se s vremenom mijenja. Eterična ulja u parfemu isparavaju različitom brzinom tako da ih naš nos ne može sve prepoznati odjednom.

Zato se razlikuju tri grupe eteričnih ulja:

Gornja nota
Mirise gornje note prve osjetimo u parfemu. Ti osvježavajući mirisi ne traju dugo jer brzo ispare (za 1-2 sata). Međutim, gornja nota je vrlo važna jer daje prvi utisak mirisa parfema. Eterična ulja koja pripadaju gornjoj noti su: Aromara limun, mandarina, naranča, grejp, đumbir, mažuran, bergamot, kamilica, limunska trava, paprena metvica, neroli, bosiljak...

Srednja nota
Mirisi srednje note zapravo određuju miris parfema. Oni su blagi mirisi koji se dodaju u većoj koncentraciji, a istovremeno služe ugrađivanju gornjih nota kako bi se duže osjetile. To su obično cvjetni mirisi, a eterična ulja koja pripadaju srednjoj noti su: Aromara jasmin, ilang-ilang, ružino drvo, ruža, geranij, lavanda, palmaroza, timijan, bor...

Donja nota
Donje i srednje note daju glavna svojstva parfemu. Donje note pružaju identitet i snagu parfemu. To su mirisi koji najduže traju na koži i obično se opisuju kao “zemljani“ ili “duboki“ mirisi. Služe i kao fiksatori parfema – pomažu da se gornja i srednja nota fiksiraju kako bi se njihov miris duže osjetio. Miris donje note se osjeti satima, a u nekim slučajevima i danima.
Eterična ulja koja pripadaju donjoj noti su: Aromara vetiver, sandal, mira, cimet, klinčić, cedar, pačuli, muškatni oraščić, tamjan... Ako niste uključili bilo koje od tih ulja u receptu, možete uključiti nekoliko kapi glicerina kao fiksator parfema.

VAŠ PARFEM KORAK PO KORAK
1. Odaberite bazu (alkohol, biljno ulje, hidrolat).
2. Odaberite eterična ulja prema Vašem ukusu, raspoloženju i notama.
3. Pomiješajte bazu i eterična ulja u tamnoj staklenoj boci. Opcionalno možete dodati fiksatore (ukoliko u parfemu već ne koristite ulja koja su sama po sebi fiksatori). U ovom trenutku, Vaš parfem je praktički definiran – razmislite o tome da mu date personalizirano ime!
4. Ponekad, u slučaju kad kod izrade parfema koristite određena ulja ili biljke, može se desiti pojava depozita, u kojem slučaju profiltrirajte Vaš parfem kroz filter za kavu.
5. Ostavite da parfem odstoji barem 15 dana. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.
6. Prema potrebi napravite neke izmjene u sastavu. Obavezno zapišite o kojim promjenama se radi.
7. Ostavite parfem da razvije miris.

Dok razmišljate o mirisima koji će se širiti iz vaše male kućne radionice pozivamo vas da se uključite  u Facebook nagradnu igru koju smo vam pripremili na našoj facebook stranici!


Darujemo vam Aromarin miris Sv. Valentin!