Sezone berbe smilja na dalmatinskom kopnu je počela 15. lipnja a traje do 15. kolovoza, a na otocima počinje 1. lipnja. Treba ga brati u vrijeme cvatnje, u ranim jutarnjim satima kad je koncentracija eteričnog ulja u cvjetovima najviša. Ubrani se cvjetovi destiliraju vodenom parom, a destilirati se moraju u roku od 24 sata jer koncentracija eteričnog ulja ubrzano opada nakon branja.

Obilje ljekovitih tvari sadržano u cvatu smilja a ono raste samoniklo na suhom i stjenovitom terenu diljem Mediterana. Cvijet smilja sadrži vrlo malo eteričnog ulja a kemijski sastav mu je vrlo složen i koncentracija pojedinih supstanci ovisi o klimatskim uvjetima staništa. U smilju se nalaze italidioni -kemijski spojevi koji se ne nalaze u drugim biljnim vrstama, a smilju daju golemu regenerativnu moć. 

Zbog svojeg jedinstvenog sastava smilje djeluje snažno regenerativno obnavljajući oštećena ili stara tkiva, snažno protuupalno umirujući postojeća upalna stanja, djeluje analgetično, anestetično i spazmolitično pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora, zatim antihematomatično, antikoagulantno, antialergijski, antidepresivno, sedativno, imunostimulirajuće, ekspektorirajuće, antiseptično.

Primjena eteričnog ulja smilja indicirana je u tretmanu hematoma, psorijaze i dermatitisa, ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, svježih i starih ožiljaka, strija, bora, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, mentalne i emocionalne iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti.

Njegujući i smirujući, smilje će umanjiti strah, razdražljivost i mentalni nemir. Pomoći će raspetljati emotivne čvorove i zacijeliti prošle emocionalne traume.

Kao nusprodukt destilacije smilja vodenom parom nastaje cvjetna vodica ili hidrolat koji također ima visokovrijedna terapeutska svojstva. Njegovo je djelovanje analgetično, antikoagulantno, antihematomatično, regenerirajuće, antiinfektivno, protuupalno, ekspektorirajuće, lipolitično, mukolitično, sedirajuće. Pomaže umanjiti izražajnost svježih ožiljaka, brže cijeljenje rana, masnica i upalnih stanja kože. Djelotvoran je kao vodica za ispiranje usta i grgljanje u tretmanu gingivitisa i parodontoze te grlobolje.

U njezi kože lica pogodan je kao tonik za čišćenje lica u tretmanu zrele i umorne te suhe i osjetljive kože, često u kombinaciji s drugim hidrolatima sličnog djelovanja.

Kako da sami pripremite visoko-vrijedne preparate za njegu lica enlightened

Prije no što je proizvodnja eteričnog ulja postala uobičajena smilje se maceriralo u biljnim uljima poput maslinovog ili bademovog jer se eterična ulja dobro otapaju u biljnim uljima.

Danas je macerat smilja nemoguće kupiti u slobodnoj prodaji, nego ga povremeno i u malim količinama rade zaljubljenici u aromaterapiju koji održavaju običaje predaka.

Macerat smilja primjenjuje se ponajprije u kozmetici za njegu zrele i suhe kože te kože sklone upalama raznog podrijetla.

Može se primjenjivati samostalno ili u uljnim mješavinama u kombinaciji s drugim hladno prešanim biljnim uljima aromaterapijske vrijednosti i eteričnim uljima te u izradi krema za lice ili losiona za tijelo. Priprema macerata obavlja se u vrijeme cvatnje i berbe smilja!

Vršni dijelovi biljke ili samo svježi cvjetovi malo se zgnječe rukama ili u mužaru kako bi se smanjio volumen biljne sirovine i potaknula ekstrakcija te se njome napuni čista staklena posuda koja će poslužiti maceriranju idućih nekoliko tjedana.

Sirovina se prelije hladno prešanim biljnim uljem (suncokretovim, bademovim, maslinovim, sezamovim, uljem koštica marelice, pšeničnih klica ili divlje ruže) tako da je sloj ulja dva do tri prsta iznad biljne mase i zatvori poklopcem. Posuda se ostavlja na suncu otprilike šest tjedana te se svakodnevno protresa.
Tijekom maceracije dolazi do raspada biljnih staničnih struktura te prijelaza eteričnih ulja u biljno ulje.

Nakon završetka maceracije dobivena se smjesa dva puta filtrira s pomoću višeslojne čiste gaze, a zatim i s pomoću papira za filtriranje te se puni u sterilizirane boce izrađene od tamnog stakla i čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Macerat smilja je ulje koje možete koristiti umjesto kreme i nije baš za dnevnu njegu po ljetnim vručinama jer će Vam biti preteško na licu. Umjesto noćne kreme savršeno služi u svim godišnjim dobima.

Macerat smilja namazan oko očiju prije spavanja pomaže kod izbjegavanja oteknutih očiju i podočnjaka također odličan je za njegu zrele kože jer ima nježni anti-age učinak.

Sanja Saraga mr.ph.