1. Coco Chanel je počela karijeru kao kitničarka, stvarajući jednostavne slamnate šešire za nautičare lišene ukrasa koji su se tada smatrali modernima. "Žene koje sam vidjela na utrkama nosile su ogromne kruhove na glavama, konstrukcije izrađene od perja i s improviziranim voćem; ali najgore od svega, što me zgrozilo je što niti jedan od  šešire nije odgovarao mojoj glavi ", rekla je. 

Godine 1910., otvorila je prvu trgovinu na 21 Rue Cambon u Parizu pod nazivom Chanel  i počela prodavati kape.

2. Chanel No.5 je bio jedan od prvih mirisa koji se nazvao po dizajnerici, a broj 5 je u čast sretnog broja Coco Chanel. Priča ide ovako: Godine 1920., Chanel je naručila kod  Ernesta Beauxa, Francuza rođenog u Rusiji i bivši parfumiera careva u Rusiji, kako bi stvorili svoj prvi parfem. Nakon 10 mjeseci rada, Beaux izložio 10 različitih bočica, numerirane jedan do pet. Izabrala peti, možda na slijepo samo radi praznovjerja. Beaux je citirao njene riječi: "Predstavljam moju kolekciju haljina petog svibnja, petog mjeseca u godini, pa mi ćemo i ovom uzorku broj pet zadržati ime jer to će donijeti sreću. "I to je i učinila. Do 1929. godine, Chanel No.5 postao je najprodavaniji parfem na svijetu, i, u konačnici, jedan od najvažnijih bezvremenskih mirisa u povijesti. Danas se nova boca kupi svakih 30 sekundi.

3. Među mnogim poznatim imperativima izrečenim iz usta Coco Chanel je i: "Žena treba užad. Užad od bisera." No, dizajnerica je i sama često nosila mješavinu pravih i lažnih. U stvari, kada je lansirala čuveni Chanel-kostim (sredinom 1920-ih), Coco je pokrenula prvu kolekciju koja je sadržavala i nakit izrađen od lanaca, perli, i stakla.. Koju Harper Bazaar naziva "najvažnijim revolucionarnim dizajnom našeg vremena."

Coco Chanel je rekla da je osjetila da bi žene voljele kupiti nakit pristupačnije cijene nego od pravih bisera i dragog kamenja, i tako nastaje industrija accessorizea. "Modni nakit nije dao ženama auru bogatstva", rekla je "ali da ih je uljepšao."

4. Kada Coco dizajnirala svoju prvu torbu, 1929., izazvala je skandal jer je torbica uključivala remen za nošenje preko ramena, što se smatralo nepravilno u tom trenutku. "Često sam vrtila torbice po rukama i gubila ih", rekla je, "pa sam dodala remen." Chanel kasnije redizajnirala svoju legendarnu prošivenu torbu dodavši lanac na remen, i prezentirala  ga javnosti u veljači 1955. godine. Njen naziv je 2.55.

5. Kada se Coco Chanel suočila s nastankom jeftinijih kolekcija drugih kreatora, koji su je kopirali nije im se željela u toj poslovnoj strategiji priključiti. Umjesto toga ona je odlučila iskoristi prednosti pret-a-portera i besplatnog publiciteta koji ju je deklarirao kao "pretjerano skupu" ko. Po povratku kući u Londonu, organizirala je privatnu prezentaciju, uz napomenu na pozivnicama da su gosti dobrodošli šveljama, ali i notesima da lakše kopiraju. Hahahahaha!!! Genijalka.


MariaLeigh Suit

Prijevod i obrada: A.D. Brkić
Izvor:
http://www.vogue.com/13465910/5-things-you-didnt-know-about-coco-chanel/