80 godina od rođenja Yvesa Saint Laurenta

Moda ne bi trebala samo činiti žene lijepima, nego ih i ohrabrivati, ulijevati im samopouzdanje, rekao je svojedobno Yves Saint Laurent i pridobio ljepši spol.  Dao je ženama moć nakon što ih je Coco Chanel “oslobodila“.

Modni svijet bio bi zasigurno drukčiji bez dizajnera Yvesa Saint Laurenta rođenog točno prije 80 godina, s uspješnom karijerom dugom pet dekada. Član trolista velikana visoke pariške mode 21. stoljeća, s Christianom Diorom i Coco Chanel, proslavio se nesvakidašnjim kombinacijama sakoa i hlača za žene. 

 

Yves Saint Laurent rođen je 1. kolovoza 1936. u Oranu (Alžir), koji je tada još bio pod francuskom zastavom. Kao 17-godišnjak skupio je hrabrost da ode u Pariz, gdje je svojim skicama oduševio urednika Voguea Michela de Brunhoffa, koji objavljuje radove mladoga dizajnera. Zahvaljujući toj potpori, ali i nagradama koje je dobivao na natjecanjima, dvije godine poslije dobiva posao u modnoj kući Dior, a s 21 godinom predstavlja i svoju prvu kolekciju te postaje glavni Diorov dizajner.

Njegov modni uspjeh biva prekinut kada je 1960. morao otići u vojsku. Zajedno s brojnim drugim francuskim mladićima poslan je u Alžir, gdje je Francuska pokušala spriječiti osamostaljenje te afričke države, ali uslijedila su tri najgora tjedna u njegovom životu. Ponižavan i mučen od svojih suboraca, koji nisu mogli podnijeti što je Yves Saint Laurent drukčiji od njih, doživio je živčani slom te je otpušten iz vojske. Kada se oporavio i vratio u Pariz, mogao je vidjeti da je Dior pronašao novog dizajnera, Marca Bohana, što se na kraju pokazalo i odličnim za Saint Laurenta.

Nepostojanje sigurnog angažmana u slavnoj modnoj kući natjeralo ga je da pokrene svoju modnu kuću YSL zajedno s poslovnim, ali i životnim partnerom Pierreom Bergeom. “Yves je rođen s nervnim slomom“, izjavio je nekoć Berge uz čiju se pomoć Saint Laurent rekuperao i počeo stvarati posve slobodno i “nonšalantno elegantno“ u okviru vlastite kuće visoke mode koju je početkom šezdesetih s njim pokrenuo u dobi od 26 godina.

Nikada ne smijemo zamijeniti eleganciju sa snobovštinom – nerijetko je govorio Yves Saint Laurent, a taj se stav vidio i u njegovoj odjeći, koja je nerijetko obarala društvene granice, ali nikada nije zračila pretencioznošću. Prvi je dizajner koji je na modnu pistu poslao žene u hlačama, a sam je često govorio kako bi volio da je bio čovjek koji je dizajnirao traperice, za koje je tvrdio da imaju sve što on želi u odjeći – skromnost, jednostavnost, seksualnost i izražajnost.

Svoju modnu kuću YSL prodaje Gucciju, a tri godine kasnije u potpunosti je prestao kreirati. Nije poznato koliko je na to utjecala njegova sklonost drogama i osjećaj samoće, o kojem je često govorio, no povlačenjem u svoj pariški dom nije postao zaboravljen. Naprotiv, modni dizajneri često inspiraciju crpe iz njegovih kreacija, a u posljednje vrijeme postao je omiljen među mlađim holivudskim zvijezdama poput Kirsten Dunst i Chloe Sevigny.

Slavni francuski modni dizajner Yves Saint Laurent umro je prije šest godina u Parizu. Jedan od najslavnijih svjetskih dizajnera već je dulje vrijeme bio bolestan, a to je bio i jedan od razloga zašto se 2002. povukao iz svijeta mode. Iako je njegovo ime, baš kao i kratica YSL koja označava proizvode dizajnerske kuće Yves Saint Laurent, poznato diljem svijeta, živio je povučeno pa nisu poznati detalji iz posljednjih godina njegova života, baš kao ni točan razlog smrti.

O njegovom životu snimljen je već drugi film koji je premijerno prikazan proljetos u Cannesu a u hrvatska bi kina trebao stići najesen. “Saint Laurent“ je nastao pod redateljskom paskom kultnog Bertanda Bonella koji je okupio zvučlniju glumačku ekipu - Gasparda Uliela, Leu Seydoux, Jeremieja Reniera i Louisa Garrela.

 

A.D.Brkić

 

 
 
 
 

Komentari

Ostali članci