Gomila ukrižanih, paralelnih i uvijenih linija, ponekad u različitim bojama, označene malim brojkama. Muški laici su pri pogledu na te komplicirane planove pomišljali da se radi o konstrukcijskim nacrtima za nadzvučne avione. Ali žene su to odmah razumijevale: bili su to krojevi za neku novu modnu haljinu. Ideju je imala Aenne Burda, "kraljica modnih krojeva" i utemeljiteljica naklade "Burda-Moden", najvećeg svjetskog modnog nakladnika.

Kako je sama u jednom interviewu izjavila, njena je ideja bila "raditi modu za žene koje se žele oblačiti moderno, ali nemaju uvijek novca da kupe ono što baš tog trenutka žele."

Aenne Burda je bila ženski heroj njemačkog privrednog čuda. Rođena je u malom gradiću Offenburgu, otac joj je bio željezničar, majka kućanica. Već rano ona je počela razmišljati o karijeri i uspjehu. Sa 17 je radikalno promijenila svoj image: odsjekla je duge pletenice koje su joj postale dosadne i počela je nositi elegantnu kratku frizuru. Promijenila je i ime: Anna-Magdalena joj je zvučalo suviše staromodno i postala je kratko: Aenne.

Oporba pariškoj ekstravaganciji
Njeni su planovi bili vrlo jasni: ostvariti karijeru, udisati život punim plućima, imati djecu i zarađivati puno novca. Aenne Burda je htjela sve ono što su tada htjeli uglavnom muškarci. Udala se za nakladnika Franza Burdu i rodila tri sina. Njen koncept je bio dio svojih ideja prenijeti i drugim ženama: "Ja sam htjela da se žene koje su preživjele Drugi svjetski rat ponovo počnu elegantno oblačiti", objasnila je Aenne Burda. Ta je moda pritom trebala biti nosiva, nikakve ekstravagantne pariške kreacije.

Šansu za realizaciju svojih ideja Aenne Burda je dobila na neobičan način. Njen muž ju je prevario, započeo vezu s jednom drugom ženom s kojom je čak dobio i dijete. To je svima bilo poznato, samo Aenne o tome dugo nije imala pojma. A kada je saznala, poludjela je. Kako bi malo ublažio njen bijes muž joj je rekao: O.K., ti sada preuzimaš Burdu, možeš to nazvati "Burda-Moden".

Nacrt za nadzvučni avion?...cheeky
...Ne! Samo kroj za novu haljinu!

Nevjera u temelju modne imperije
Tako je 1949. godine Franz Burda, de facto kao "ispriku" za svoju nevjeru, svojoj ženi prepustio malu izdavačku kuću koja je bila gotovo pred rasulom. Aenne je od nje napravila svjetsku kuću. Kreirala je modni magazin s modnim krojevima za izrezivanje i šivanje kod kuće. 1950. godine je objavljen prvi broj magazina „Burda-Moden“, s nakladom od 100.000 primjeraka i cijenom od 1,40 maraka.

Bio je to početak svjetske karijere. Naklada je stalno rasla, do rekordnih četiri milijuna. Nakon pada željezne zavjese Burda-Moden je prodrla i u istočnu Europu, u Rusiju i na kraju došla do Kine. Danas žene u 120 zemalja svijeta šiju odjeću po uputama Burda-Moden.

Njena nakladnička kuća je za Aenne Burda postala njena nova obitelj: "Moj suprug je živio svoj život, ja svoj. Djeca su imala sve što im treba. Mi smo bili samostalne osobe", rekla je Burda. Nakladničku kuću ona je vodila 45 godina, s uredničkog mjesta povukla se u 85. godini života. Važno je naglasiti da je bila ogromna dobrotvorka te je podupirala nebrojeno mnogo ženskih inicijativa i udruga. 

Aenna Burda je umrla 2005. s navršenih 95 godina. Njeni modni krojevi još uvijek usrećuju žene širom svijeta. Za svoj rad dobila je 9 raznih ordena časti a možda je najbolje ilustrira jedna njezina rečenica: 

"Naučila sam ostariti a zadržati mlado srce kroz cijeli život. To je bio moj joie de vivre."
 Autor: Benjamin Wüst / A.D.Brkić