Sebe naziva gerijatrijskom starletom i non-stop se smije i najradije provodi vrijeme sa suprugom Carlom.

Ako neko zaslužuje status legende, onda je to Iris Apfel. Famozna dizajnerica enterijera, kolekcionarka nakita i umetnina, modna ikona i inspiracija mnogim dizajnerima, beskrajno duhovita i autentična u svakom pogledu, u kolovozu ove godine slavi 94. rođendan.

To je, međutim, ne sprečava da i dalje živi nesputano, prati modne događaje i redovno obilazi živopisne buvljake odakle se obavezno vrati sa najčudnovatijim suvenirima.

Sakupljanje umjetnina i nakita već osam desetljeća je njena strast. Prvi komad nakita kupila je kao jedanaestogodišnjakinja i, kako kaže, više nije mogla stati. U jednom trenutku bila je prinuđena da dio svoje kolekcije deponirati u skladište i ustupiti muzejima. Najljepšu odu njenoj kolekcionarskoj sposobnosti i suverenom miješanju haute couture komada sa stvarima nađenim na buvljacima odao je 2005. godine njujorški Metropolitan Museum of Art izložbom Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel.

Bila je to prva Metropolitanova izložba o (živoj) ženi koja nije modni dizajner, ali jeste modna ikona.

Ovu izložbu videlo je 150.000 ljudi. Pa ipak, sama Iris sebe ne smatra modnim uzorom. „Moda nije moj život. Ja ne živim za to da bih se obukla. Volim uvrnutu garderobu, ali ako promolite glavu iz ormara, vidjeti ćete da u vas gleda jedan veliki šareni svet“, izjavila je jednom prilikom.

Upravo u tome što oko sebe nikada nije radila naročitu famu leži njena čarolija, baš kao i u izuzetnom smislu za humor. Sebe naziva gerijatrijskom starletom i non-stop se smeje, najradije sa suprugom Carlom sa kojim je svojevremeno vodila Old World Weavers, a među klijentima su im bili Greta Garbo, Jacqueline Onassis i Estée Lauder. Osim toga, restaurirali su Bijelu kuću tjekom čak devet predsedničkih mandata.

Prošle godine reditelj i snimatelj Albert Maysles predstavlja njen život na velikom platnu dokumentarnim ostvarenjem Iris.

Kratka biografija:

1932. Iris počinje da sakupljati nakit i to će joj ostati pasija narednih osam desetljeća

1948. Udaje se za Carla Apfela (sa kojim je i dalje u braku)

1950. Zajedno sa mužem osniva tvornicu tekstila Old World Weavers

1992. Prodaju Old World Weavers (ali ostaju konsultanti do 2010.)

2005. Metropolitan Museum of Art u Njujorku priređuje izložbu Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel

2011. Surađuje sa kozmetičkom kućom MAC Cosmetics koja lansira liniju ruževa, lakova za nokte i sjenila sa njenim imenom

2011. Za muzu je uzima i Alexis Bittar, najveći dizajner nakita u 21. veku

2014. Njen muž -Carl slavi 100. rođendan

2015. zajedno sa Karlie Kloss radi kampanju za Kate Spade

More is more and less is bore laugh

Moda jest njezin život, ali nije s njome opterećena. Za to je zaslužan i stil njezine majke koja je uvijek bila elegantna. Između ostalog izrađuje i upečatljiv nakit koji sama često nosi. Sljedeći put kad budete imali dvojbu što odjenuti, i da li vam zelena ogrlica pristaje uz narančastu haljinu, sjetite se Iris. Otkačite se i igrajte se barem ponekad. Moda i jest samo igra. Početkom ove godine Iris Apfel predstavila je liniju pametnih narukvica koje je dizajnirala u suradnji s brendom WiseWear, a sada je potvrdila kako će dizajnirati kolekciju “Iris Meets I.N.C. u kojoj će se naći odjeća i nakit inspirirani šezdesetima. 

– Macy’s je bio prvi trgovački lanac u koji sam odlazila u shopping – otkrila je modna miljenica u čijoj će se modnoj kolekciji naći hlače s upečatljivim uzorcima, suknje i haljine A kroja te statement jakne.
– U kolekciji sigurno neće biti mini suknji i topova bez rukava jer mislim da previše otkrivaju kod starijih žena – izjavila je Iris Apfel, dizajnerica interijera poznata po svom upečatljivom modnom stilu koja već desetljećima inspirira dizajnere i stiliste. Njezina modna linija bit će dostupna u trgovinama Macy’s te online od rujna ove godine, a kao najavu modne suradnje izdala je i vlastite emotikone.

Iris je pravi primjer žene koja se oduvijek odijevala za sebe, a ne da zadovolji druge. Iako je mnogima njen stil pretjeran i pomalo zastrašujuć, Iris se nikada nije obazirala na zle komentare i ostala je vjerna svojem stilu postavši jedan od prepoznatljivih simbola njujorške modne scene.

Filozofija Iris Apfel

„Spoznavanje sebe i svog stila isto je kao kad odete kod psihijatra, samo nigde nema kauča i nekoga ko vas sluša. Osobni stil zavisi samo od toga koliko ste radoznali da raskrinkate sami sebe.“

„Ako želite da eksperimentirati, učinite to. Niko vas neće strpati u zatvor zato što ste obukli pogrešnu suknju. Čak i kad bi se to desilo, u zatvoru ćete bar biti sretni jer nosite nešto što vam se sviđa.“

„Iz moje perspektive, ako ne dolazite iz prošlosti, ne možete ići u budućnost.“

„Raditi po svome najbolja je stvar na svijetu. Ukoliko imate šta raditi.“

„Ako vam je frizura tip-top i imate dobre cipele, izvući ćete se sa svačim.“

„Nikada nisam imala biznis-plan. U sve sam upadala naglavačke. Ako mi se stvari čine ispravnim, ja ću ih raditi.”

„Izuzeci potvrđuju pravila. Zbog toga ne volim pravila.“

Poznata je njena izjava: More is more and less is a bore.

Nadamo se da ćemo i mi u takvom duhu dočekati svoje poznije godine pa ćemo još jednom njenom legendarnom izjavom završiti ovaj post:

Getting older ain't for sissies, I'll tell you.cheeky

 

P.S.

Ne zaboravite pogledati našu Galeriju fotografija yes

Ivana Horvath