Đurđevdan ili na romskom Ederlezi se, kako se navodi, smatra danom proljeća i ljeta, danom kada se slavi život i priroda. Ovim povodom donosi se izvorska voda u koju se potapaju jaja, cvijeće, grančice mlade vrbe koje služe za jutarnje kupanje i umivanje. Vjeruje se da se ovim činom odbacuju negativnosti koje su se desile u protekloj godini.

Ederlezi je najveći romski blagdan kojim se slavi povratak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane potječu iz zajedničke tradicije mnogih naroda istočnog Sredozemlja.
Kao tradicionalno nomadski narod Romi su ovim blagdanom obilježavali prekid zimovanja i, pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put.

Na taj dan Romi se svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska glazba. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom.

Obično na ovaj dan se jede janje, koje se tradicionalno zorom zakolje te se njegovom krvlju obilježavaju čela djece u obliku točkice. Pletu se vjenčići od raznog cvijeća kojima se ukrašava kuća, a sve to uz neizostavnu glazbu i igru. Svaki dio ceremonije tog dana ima svoj smisao: cvijet je da bude zdrav čovjek. Djevojke ga stavljaju na glavu da bi bile ljepše, također je običaj kupati se u cvijeću i grančicama kopriva da bi tokom cijele godine bili zdravi.

Ederlezi je popularna tradicionalna romska folk pjesma nastala na Balkanu. Naslov pjesme došao je od praznika Ederlezi odnosno proslave proljeća. Rock bend Bijelo dugme izdao je pjesmu na hrvatskom jeziku koristeći istu melodiju ali uz znatno izmijenjen tekst. Pjesma je korištena u nagrađivanom filmu Emira Kusturice "Dom za vješanje", što ju je pridonijelo njenoj megapopularnosti.

Pjesma Đurđevdan navodno je nastala je "vlaku smrti" koji je putovao iz Sarajeva za Jasenovac. Na putu prema logoru u općem kaosu našao se kao jedan od zatočenika -član sarajevske "Sloge". U vlastitom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapjevao pjesmu Đurđevdan.

Sa me amala oro khelena
Oro khelena, dive kerena
Sa o Roma daje
Sa o Roma babo babo
Sa o Roma o daje
Sa o Roma babo babo
Ederlezi, Ederlezi
Sa o Roma daje
Sa o Roma babo, e bakren chinen
A me, chorro, dural beshava
Romano dive, amaro dive
Amaro dive, Ederlezi
E devado babo, amenge bakro
Sa o Roma babo, e bakren chinen
Sa o Roma babo babo
Sa o Roma o daje
Sa o Roma babo babo
Ederlezi, Ederlezi
Sa o Roma daje