Imao je tri kćeri za udaju, ali im nije mogao dati miraz, što je tada bilo presudno, stoga se nesretni otac odlučio podvoditi, da tako popravi situaciju... Legenda kaže da su se kćeri pomolile, za izbavljenje od zla i spas časti, što je Sv. Nikola čuo i uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, te ubacio zamotane zlatnike kroz prozor. Otac djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Kako je svota bila dovoljna, da dobro uda jednu kćer, opremio je i dao miraz. Isto se dogodilo i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer za udaju. Ali odluči pričekati da vidi tko je dobrotvor.

Sv. Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Sv Nikola koji poklone spušta kroz dimnjak.

Zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji širom svijeta darivaju djecu.

Sveti Nikola je u našoj ženskoj obitelji praznik nad praznicima i kako smo se mijenjali mi mijenjao se i način na koji smo taj blagdan obilježavali. Mijenjao se sadržaj pisma koje je Sveti Nikola zajedno s poklonima ubacivao kroz dimnjak, mijenjala se dekoracija i "priča oko kamina", mijenjali su se pokloni... Nekada igračke, kasnije knjige, još kasnije šminka...

No ono što je u priči o Sv. Nikoli u našoj obitelji najposebnije su pisma. Obožavala sam biti ufurana u kožu dobročudnog trbušastog dedice u crvenom odijelu s bijelim krznom na rubovima i širokim crnim pojasom s velikom šnalom oko trbuha... Ma više sam ja uživala nego moje kćeri koje su darove i pismo dobili!

Moja djeca čuvaju sva Pisma Sv. Nikole poput najvećeg blaga. Sadržaj je uvijek bio miks tradicionalnog bajkovitog i zadanog našom percepcijom iz djetinjstva i aktualnog. Sve što sam im željela reči a bitno je, sadržavala su Pisma Sv. Nikole. Bilo je tu i politike... Jer kako su one rasle mijenjali su se i njihovi interesi pa time i očekivanja od tog mog godišnjeg Urbi et orbi.

 

Alma Draganić-Brkić