Na počecima civilizacije, muškarci se sigurno nisu ubijali od pokazivanja poštovanja prema ženama pa postoji korelacija između muške civiliziranosti i suzdržavanja od zakona jačeg što bi značilo da razina poštovanja prema ženama odražava sposobnost kontroliranja svih niskih, životinjskih poriva u muškarcu.

 

Pravi muškarac i gentleman nikada ne zadaje bol, on  ljudima oko sebe uklanja zapreke a samouvjerenost nastupa u fazi kada ga ispunjava asistirati drugima. On radije sudjeluje nego preuzma inicijativu. Pun je obzira prema svojoj okolini. Osjećajan je prema slabima, ljubazan prema sramežljivima i milosrdan prema ograničenima. 

Pravi muškarac i gentleman nikada ne zaboravlja s kime govori i izbjegava glupe aluzije ili blesave teme razgovora koji bi bilo koga mogle razljutiti ili povrijediti. Rijetko vodi glavnu riječ i nikada nije zamoran. On ne spominje usluge koje čini. On je taj koji uzima najviše onda kada daje... Gentleman!

Poštuje načelo mudraca iz davnina da se prema svom neprijatelju treba ponašati uvijek tako kao da će nam jednoga dana postati prijatelj. On previše razborito shvaća ljude, a da bi se zbog uvrede osjećao uvrijeđenim. On ima pametnijeg posla nego sjećati se pretrpljene nepravde; isuviše je bezbrižan da bi još nešto pridodao!

E sad kad sam navela tek za rijetke dostižan ideal, prilagoditi ću opće kriterije balkanskom DNK i navesti ono što bi svaka osoba muškog spola trebala usvojiti.

1. 
Pomozite si, kultivirajte se i postanite kavaliri. Vjerujte, tada vam ne treba niti Mercedes, niti svakodnevne mazohističke seanse  u teretani. Med i orasi uvijek dobro dođu.

2. Pogreške ispravljajte smiješkom. Najjednostavnije i ne možete fulati. Opet pod pretpostavkom da imate sve zube.

3.  Uvijek prepustite mjesto dami. Ono bezobrazno ubacivanje na parking; meni ispred nosa vas ne pokazuje u najljepšem svjetlu. 

4. Prepoznajte trenutak za odlazak. Nemojte ići na iscrpljivanje. Izdržljive smo!

5. Uvijek se predstavite prvi. 

6. Ne trčite pred rudo i ne preskačite faze, naravno ako želite kraj sebe damu.

7. Prilazak s rečenicom; “Mora da su ti roditelji teroristi, jer ti si prava bomba!” je glup. Lažu vas internetski portali. 

8. Pokažite da imate dušu. Što nikako ne prezentirajte riječima: "Je li ovo kamen u mojem džepu ili sam sretan što te vidim." Totalno seljačke fore.

9. U posjet ponesite cvijeće. Ali put do tamo ne vodi rečenicom: "U gradu sam. Možeš li mi pokazati kako da dođem do svoga stana?"

10. Ne pričajte samo o sebi. To pričajte psihijatru i to košta 400 kn +pdv po satu

11. Svoj posao obznanite diskretno a svakako izostavite: "Ginekolog sam i rado bi  Vas pregledao."

12.  Budite ljubazni s djecom... Dobro; to je već napredna razina. Prvo savladati osnove!

13. Gubite kao gentleman. To sam namjerno ostavila za kraj. Jer je možda, za početnika najbitnije. Njoj ne treba PR-stručnjak koji će hvaliti kakva je u krevetu. Dok to ne naučite i zaslužuje samo spozoruše. (I to je OK. Ali nemojte se onda žaliti. Sve ima svoju cijenu.) Ako se ponašate k'o nesigurna babetina, (koja "kuha najbolju sarmu, ima najbolju kćer i najljepši vrt") onda svoje osvajačke ambicije usmjerite ka takvima. Nemojte pokušavati obgrliti preširoko drvo.

Možda pomogne kratak video  prilog  legendarnog gospodina Fulira (kliknite link) koji nam otkriva čari i osobitost jednog gentlemana.
 

Dakle, Kisti hand milostive!


Alma Draganić-Brkić