Uskrs simbolizira pobjedu ljubavi

Nedjeljno je jutro. Prazan Isusov grob je znak uskrsnuća trećeg dana nakon razapinjanja. Uplakane žene vođene ljubavlju i vjernošću dolaze pomazati Isusovo mrtvo tijelo. Ruke su im pune posuda sa balazamima i uljanim svjetiljkama te raznim miomirisima. Isus je izdan, osramoćen i ubijen, apostoli su se razbježali u strahu od odmazde.

Dan kada kršćani slavi Isusovo uskrsnuće  svakako je najveći kršćanski blagdan, to je "pomičan” blagdan te kod katolika uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja. Prožet posebnim pučkim običajima kao i crkvenom tradicijom. Ujutro na Uskrs odnose se košarice u crkvu na uskrsni blagoslov da blagoslovljenom hranom obitelj na zajedničkom doručku započne dan. Na blagoslov se nose peciva, kruh, sol, luk te šunka, sve pomno i s ljubavlju spremljeno za ovaj veliki blagdan. Tradicija uključuje i pučko uskrsno čestitanje, želje su upućene da svaku obitelj ispuni mir i blagoslov Božji.

Zašto je jaje kao simbol od velikog značaja za ovaj dan? Zato što je upravo ono klica života, simbol rađanja i vječnog života. Drži se da ćete biti zdravi tijekom cijele godine ako pojedete jaje za Uskrs, također jaje simbolizira prijateljstvo, ljubav, pomirenje kao i ukazivanje simpatija između mladića i djevojke u nekadašnja vremena. "Ovo se jaje za poljubac daje” :-)

Hrabre žene, među njima Marija Magdalena i druga Marija, zatiču prazan grob. Isus im se očituje te one požuriše javiti njegovim učenicima da Isus nije umro nego je Uskrsli koji ostaje u svim prostorima, vremenima i mjestima zauvijek gdje on to hoće i kada hoće. Žene svjedoče o prijelazu iz smrti ovozemaljskoga života u drugi život bez prostora i vremena

Isus, oličenje čiste ljubavi, živeći za nju i druge ljude, te uskrsnuvši, živi je primjer kroz vjekove da je smisao života živjeti za druge i voljeti. 

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, dan kojim se slavi Uskrsnuće Isusa Krista, sina Božjega, a računa se 40 dana od Pepelnice kroz vrijeme koje se naziva korizmom u kojoj se smanjuje zabava i sve nepotrebne aktivnosti do Velikog petka kako bi se što bolje pročistili za svetkovinu Uskrsa. 

Za vrijeme korizme usteže se od obilja, čine se djela milosrđa, kako bi se dobilo što više Božje milosti. Nedjelja prije Uskrsa Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje koja je uvod u Veliki tjedan ( Isusov trijumfijalni ulazak u Jeruzalem dan prije Pashe, ali i njegova muka poslije toga). 

Narod ga je dočekao sa oduševljenjem mašući maslinovim grančicama te se taj događaj obilježava i dan danas na Cvjetnicu, na misno slavlje nose se maslinove grančice koje se blagoslivljaju i čuvaju poslije u kršćanskim domovima kao zaštita od zla i bolesti. Održavaju se procesije, u nekim krajevima Hrvatske običaj je da se djevojke umivaju u vodi u kojoj je svježe nabrano poljsko cvijeće, simbol proljeća, mladosti, ponovnog rađanja. Nakon Cvjetnice u posljednjem Velikom tjednu slavi se u tišini i razmatranju Isusova  muka. Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere. 

Na Veliki četvrtak ujutro slavi se misa posvete ulja (Missa christmatis) na kojo se posvećuje krizma (ulje za potvrdu) te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje. Nastupa Sveto trodnevlje tj. Vazam koji obuhvaća - Veliki Petak,Veliku subotu i Uskrs! 

Veliki Petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti (oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, post je obavezan za sve osobe od 18-60 g., ne jede se meso toplokrvnih životinja, jede se samo jedan obrok, najčešće riba, mole se krunice, pije se čaša crnog vina na spomen Isusove prolivene krvi). Tradicionalna priprema započinje Velikom subotom kada se odlazi na bdijenje, pali se uskrsna vatra na bijeloj i žutoj svijeći, novi članovi pridružuju se crkvi, a stari obavljaju zavjete. 

Velika subota je dan tišine i molitve, radi se posveta jela (blaguje se šunka, kruh, sirnica, jaja). Za Uskrs postoje i tradicionalno se čuvaju običaji koji se razlikuje od područja do područja od zemlje do zemlje, ali su svuda poznati simboli zečića i malenih pilića, bojenje pisanica tj. jaja, prave se gnijezda od trave u koja se djeci stavljaju te ih ona traže u samo uskršnje jutro prije mise.

Veoma lijep tradicionalni običaj su ŽUDIJE - čuvari Kristova groba koji uprizore događaje oko Isusove muke i Uskrsnuća čiji običaji datiraju iz 19.st doneseni u župu Sv.Ilije u Metkoviću šireći se lijepom dolinom Neretve po ostalim krajevima Dalmacije te postaje tradicionalni dalmatinski običaj. 

Svaka župa ima svoje žudije koji se sastoje od 12 stražara, predvođeni tzv. "Judom", trinaestim članom. Odjeveni su u prekrasne odore rimskih vojnika. Skupine mladića obučene u žudije već od Velikog četvrtka uprizoruju izmjenu straže pred Isusovim grobom gdje se izmjenjuju po četvorica do Vazmenog bdijenja na Veliku subotu kada se pjevaju više ne žalosne pjesme nego "Gloria" i "Slava Bogu na visini", svjetla se gase u crkvi, netko vikne" ISUS JE USKRSNUO!", te se žudije razbježe u strahu iz crkve. Prekrasan prizor uživo!

Na samu uskrsnu nedjelju slave se mise, opjevava se Isusova muka, raspeće i uskrsnuće (lirske, osjećajne i misaone pjesme žalosnice, radosnice, pokajnice te himne). Domovi su uređeni, obitelji na okupu u radosti i veselju blaguju skupa te slave Kristovo uskrsnuće u molitvama kojima se prenosi Božja ljubav. 

Događaj Kristova uskrsnuća je ohrabrenje i nada da ljubav pobjeđuje čak i samu smrt tj. da je ljubav jača i od smrti. Uskrs poručuje i daje nadu budućim generacijama da uvijek ima razloga za život u ljubavi, obitelji, zajedništvu. 

Sretan Uskrs!!!

Jasna Nenadović

 
 
 
 

Komentari

Ostali članci