Stvaran svijet postaje mjesto u kojem ti prijatelji postaju strašilo, lav, limeni čovjek, svatko od njih ima svoje mane i vrline koje se ne boje pokazati.  Oni su baš kao i Dorothy tragali za boljim mjestom u kojem će pobijediti svoje unutarnje strahove i kočnice. Kako u  bajci  tako i u stvarnom životu Dorothy i njezini likovi borili su se protiv raznih nedaća, kako bi došli do svoga cilja. Ulogu Dorothy, utjelovila je tada curica zaraznog osmjeha i milozvučnog glasa - Judy Garland.


Iako je do glavne uloge djevojčice iz Kanzasa već poprilično bila poznata široj javnosti, mjuziklom „Čarobnjak iz Oza“ stekla je svjetsku slavu te zauzela visoko osmo mjesto najvećih ženskih zvijezda svih vremena. Sa samo 13 godina potpisala je ugovor sa studijom MGM te postala njihov „proizvod“. Judyin put do zvijezda zaista je bio prekriven trnjem. Neki izvori navode da je ta ljupka djevojčica bila žrtva ambicija svoje majke koja je beskompromisno za svoje dijete željela slavu i novac.


Judy je osvajala svojim osmjehom, stasom, glasom, energijom... Ulogom Dorothy ušla je u sve domove svijeta i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Njezin životni put kao da se može poistovjetiti sa likom koji joj je donio svjetsku slavu. Vječito je vodila borbu sa ljudima koji su htjeli profitirati na njezinoj ljepoti i talentu!  Pomalo naivna i neiskvarena, krenula je putem blještavila, poroka i  iskušenja koja su mnoge velike zvijezde dovela do ponora. Judy je za vrijeme snimanja mjuzikla „Čarobnjak iz Oza“ dobivala amfetamine i barbiturate o kojima je brzo postala ovisna. U nekim njezinim biografijama navodi se kako su joj  tablete davali producenti kako bi mogla izdržati naporan tempo snimanja, dok isto tako piše kako joj je te iste tablete davala njezina majka koja je bila opsjednuta željom za Judyinim uspjehom.


Baš kao i Dorothy, Judy je vodila bitku sa zlom vješticom koja je željela upravljati njezinim životom te postati gospodarom njezinih čarobnih cipelica (talenta).
Judy je bila visoka samo 150 centimetara te unatoč svojoj popularnosti nije se smatrala privlačnom ženom, moguće je da su to bili kompleksi nastali još u djetinjstvu uzrokovani odgojem. Kako  je vrijeme  prolazilo Judy je vodila bitku sa vlastitim demonima - ovisnošću o tabletama. Studio MGM joj je otkazalo suradnju, a ona se lavovski borila kako bi svoju obitelj izvukla iz problema i postavila na sigurne noge. Udavala se nekoliko puta, neprestano tražeći svoje mjesto ispod duge u kojem bi bila sretna i nasmijana, a udaljena od svojih unutarnjih demona (poroka) i ljudi koji su na  razne načine željeli utjecati na njezin život, u pravilu gledajući samo svoju korist.


Zbog svog izrazitog talenta preformera i velike snage za borbu protiv vlastitih nevolja i problema Judy je postala ikona gay populacije koja se godinama „skrivala u ormaru“. Ta mala, ali snažna žena svojom energijom i postignućima potaknula je gay populaciju da izađu iz svojih ormara te budu ono što jesu.


Sa samo 47 godina Judy je pokleknula pred svojom ovisnošću te je njezino sićušno tijelo zauvijek prestalo plesati, smijati se i uveseljavati sve oko sebe. Dorothy je još jednom zazveckala svojim cipelicama i otišla negdje daleko iznad duge gdje postoji bolji svijet u kojem nije bitno koje si seksualne orijentacije, nacionalnosti, vjere ili boje kože.

 


Gordana Brzak