Šerbedžija je poznat i po čitanju poezije, koncertima, te kazališnim predstavama. Pokrenuo je i kazalište Ullysses u Puli, koji je premijeru doživio s predstavom Kralj Lear na Brijunima pod redateljskom palicom njegove supruge Lenke.

Rođen je u mjestu Bunić kod Korenice, 27. srpnja 1946. godine. Diplomirao 1969. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je angažiran u zagrebačkome Dramskom kazalištu "Gavella". Naizmjenično radi kao slobodni umjetnik, s angažmanom u HNK u Zagrebu i "Gavelli". Nadaren, iznimne glumačke tehnike, glumac i racija i temperamenta, sugestivan, vrsne dikcije, s lakoćom izvodeći i tjelesno najteže scene, pokazao se podjednako uvjerljiv u ulogama klasičnog (npr. Shakespeareovi Hamlet i Richard III.) i modernoga repertoara (npr. Ibsenov Peer Gynt) - u raznim žanrovima, tumačeći likove pozitivnih i negativnih osobina.


Često nastupa u glavnim ulogama dobivajući popularnost i ulazeći u krug najrespektiranijih glumaca bivše Jugoslavije - u filmovima raspona od ratnih drama do suvremene tematike. Najuspješnija filmska godina za Šerbedžiju vjerojatno je bila 1986. kada s dvije uloge u filmovima dobija titulu najuspješnijeg na pulskom festivalu: revolucionara koji se ne snalazi u poratnom vremenu u Večernjim zvonima Lordana Zafranovića (Zlatna arena) i radnika ogorčenog siromaštvom i životnim nedaćama u Snu o ruži Zorana Tadića (Velika povelja u Nišu). 

Velikog radnog potencijala, s uspjehom glumi i na televiziji, u TV-serijama: U registraturi, Nikola Tesla (u naslovnoj ulozi), Prosjaci i sinovi i Bombaški proces (kao Josip Broz). Objavio je i 2 zbirke pjesama: Promjenljivi i Crno, crveno. Bio je predavač scenskog govora i glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu te kao izvanredni profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

1991. napušta Hrvatsku i odlazi na snimanje u Srbiju. U filmu Dezerter Živojina Pavlovića, koji je dovršen sredinom 1992., Šerbedžija je glumio glavnu ulogu. Film je snimljen u Beogradu. Nakon Srbije, koju je napustio 1992. godine jedno vrijeme s obitelji živio je u Sloveniji te onda u Londonu i SAD. Unatoč tome što je već glumio u osamdesetak filmova distribuiranih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svjetske filmske vode ostvario je filmom Hanin rat te filmom Prije kiše Milče Mančevskoga. 1996. godine Šerbedžija je glumio oca izbjeglice u filmu Belma te u novozelandskome filmu Ne znam engleski (Broken English). Potom su uslijedile uloge u hollyvudskim ostvarenjima Svemirski kauboji, Nemoguća misija, Zdrpi i briši i drugi.

Radi s mnogim velikim imenima, a s nekima od njih kao što je Vanessa Redgrave, Phillip Noyce ili Tom Cruise obiteljski je prijatelj. Radio je i sa slavnim Stanleyom Kubrickom te Clintom Eastwoodom, no Šerbedžija je ostao dosljedan sebi izjavama: "dobri su režiseri jednako dobri svugdje na svijetu, a glumci se prepoznaju već pri prvom pogledu", sjećajući se glumaca s naših prostora kao što su Inge Apelt ili Miodrag Krivokapić. Uz obitelj Šovagović, Šerbedžija sa svojom djecom iz prvog braka, Danilom koji je studirao film u Americi i sada je redatelj i Lucijom, glumicom, dobitnicom Zlatne arene za ulogu u filmu "Polagana predaja", na dobrom putu ostvariti još jednu jaku "filmašku obitelj".

Povratak u Hrvatsku, profesor glume u Rijeci
Od 2010. godine živi u Rijeci. U Rijeci je osmislio i pokrenio poslijediplomski studij glume (»Gluma, mediji, kultura«) što ga osnovao Senat Sveučilišta u Rijeci kao dvogodišnji program namijenjen stručnom usavršavanju u polju glume, medija i kulture a od jeseni 2011. na njemu i predaje.
Rade Šerbedžija suprug je redateljice Lenke Udovički, s kojom ima kćeri Ninu, Milicu Almu i Vanju. Iz prvoga braka s koreografkinjom i plesnom pedagoginjom Ivankom Cerovac ima kći Luciju i sina Danila.

Filmografija
• Novinar (1979.)
• Usijanje (1979.)
• Povratak (1979.)
• Bombaški proces
• Bravo maestro (1978.)
• Hajka (1977.)
• Nikola Tesla (1977.)
• U registraturi (1976.)
• Pesma (1975.)
• Nocturno (1974.)
• Obješenjak (1974.)
• Užička republika (1974.)
• Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (1974)
• Begunec (1973.)
• Živjeti od ljubavi (1973.)
• Obraz uz obraz (TV serija) (1972.)
• Poslijepodne jednog fazana (1972.)
• Zvezde su oči ratnika (1972.)
• Prosjaci i sinovi (1971.)
• Putovanje na mjesto nesreće (1971.)
• U gori raste zelen bor (1971.)
• Crveno klasje (1971.)
• Idu dani (1970.)
• Papagaj (1970.)
• Sedmina - Pozdravi Mariju (1969.)
• Bog je s nama (1969.)
• Gravitacija
• Osveta (1968.)
• Crne ptice (1967.)
• Iluzija (1967.)
1980.-1990.[uredi VE | uredi]
• Gospođica (1980.)
• Duvanski put (1980.)
• Variola vera (1981.)
• Tuga (1981.)
• Nepokoreni grad (1981.)
• Banović Strahinja (1981.)
• Život i priča (1982.)
• Tamburaši (1982.)
• Kiklop (1982.)
• 13 jul (1982.)
• Noć poslije smrti (1983.)
• Zadah tela (1983.)
• Pejzaž u magli (1984.)
• Una (1984.)
• U raljama života (1984.)
• Štefica Cvek u raljama života (1984.)
• Horvatov izbor (1985.)
• Život je lep (1985.)
• Večernja zvona (1986.)
• San o ruži (1986.)
• Putovanje u Vučjak (1986.)
• Dani za pamćenje (1987.)
• Osuđeni (1987.)
• Hudodelci (1987.)
• Manifesto (1988.)
• Hannin rat (1988.)
• Večernja zvona (1988.)
• Čovjek koji je volio sprovode (1989.)
1990.-2000.[uredi VE | uredi]
• Stigmata (1999.)
• Slatki žumor života (1999.)
• Oči širom zatvorene (1999.)
• Široko more (1998.)
• Moćni Joe Young (1998.)
• Praški duet (1998.)
• Poljska svadba (1998.)
• Zatišje (1997.)
• Svetac (1997.)
• Balkanski poluotok: Posljednja priča (1997.)
• Nečista krv (1996.)
• Ne znam engleski (1996.)
• Memento (1996.)
• Belma (1995.)
• Dva umiranja (1995.)
• Magareće godine (1994.)
• Prije kiše (1994.)
• Urnebesna tragedija (1994.)
• Kontesa Dora (1993.)
• Dezerter (1992.)
• Karneval, anđeo i prah (1990.)
2000.[uredi VE | uredi]
• Ustanička ulica (2012.)
• Harry Potter i Darovi smrti (2011.)
• Kao rani mraz (2010.)
• CSI: Miami (2009.)
• Lopovi (2009.)
• Moj najgori neprijatelj (2008.)
• Karantena (2008.)
• Oko (2008.)
• Ljubavni život (2007.)
• Bitka u Seattlu (2007.)
• Bijeg od sjećanja (2007.)
• Fallen (2007.)
• Pravo čudo (2007.)
• K... kao ljubav (2007.)
• Ljubav na ruskom (2007.)
• 24 (2007.)
• Shooter (2007.)
• Tesla (2007.)
• Balkanski sindrom (2007.)
• Hermano (2007.)
• Izgubljeni sin (2006.)
• Ispod Moskve (2006.)
• Bela ptica (2006.)
• Na površini (2005.)
• Magla (2005.)
• U bijeli svijet (2005.)
• Batman: Početak (2005.)
• Noć u restoranu (2005.)
• Priča o Omaru Khayyamu (2005.)
• Groznica
• Ludilo u Europi (2004.)
• Veliko more (2004.)
• Rade Šerbedžija uživo iz Budve (2004.)
• MI-5 (2003.)
• Živi pijesak (2003.)
• Najokrutniji dan (2002.)
• Mirni Amerikanac (2002.)
• Na Tihom oceanu (2001.)
• Je li jasno prijatelju? (2000.)
• Zdrpi i briši (2000.)
• Svemirski kauboji (2000.)
• Nemoguća misija (2000.)

Nagrade
• Nagrade Sterijinog pozorja (3 puta)
• Nagrada "Vladimir Nazor"
• Nagrada "Dubravko Dujšin"
• Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama
• 2007. Nagrada Marko Aurelije kao najbolji glumac na 2. međunarodnom filmskom festivalu u Rimu