Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Upoznajte uspješne EU projekte na području Republike Hrvatske! Posjetite brojne lokacije projekata, sudjelujte u aktivnostima i prigodnom programu te doznajte sve o financiranju EU projekata na Danima otvorenih vrata!

U dva dana (10. i 11. svibnja), predstavnici organizacija civilnog društva i šira javnost imat će priliku prijaviti se i sudjelovati na radionici pod nazivom:

“(Ne)budi mi (ne)prijatelj!”- od projektne ideje do realizacije

Radionica će biti održana u dva dana u prostorima Ministarstva pravosuđa (smješten ured Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, program Udruge za podršku žrtvama i svjedocima).
Budući da je format događanja radionica, bit će potrebno prethodno se prijaviti jer su ograničena mjesta (max 20), a ciljana skupina su predstavnici organizacija civilnog društva koji rade s mladima te šira javnost zainteresirana za pisanje i provedbu projekta financiranih iz fondova Europske unije.

Prvi dan radionice: Kako ideju prenijeti na papir?
– prvog dana radionice, sudionici će imati priliku učiti o pisanju projektnog prijedloga za natječaje koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda
– voditelj radionice: Vedran Dolenčić, završen program: Voditelj pripreme i provedbe EU projekata (Učilište EU projekti)

Drugi dan radionice:
– drugog dana radionice, sudionicima će se predstaviti projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima: “(Ne)budi mi (ne)prijatelj!” te će im se, uz aktivnosti i rezultate projekta, predstaviti izazovi s kojima su se nositelji projekta susreli u provedbi projekta (ZNS, mikropodaci, praktične informacije)
– radionica će poslužiti za razmjenu znanja i iskustva u provedbi projekta, ali i o samom sadržaju projekta

“(Ne)budi mi (ne)prijatelj!”, odnosno o programima prevencije nasilja te promicanja nenasilne komunikacije među djecom i mladima
– voditeljica radionice: Ana Šeničnjak, voditeljica projekta “(Ne)budi mi (ne)prijatelj!”
10.05.2018  — 15:00 - 17:00 sati

Zagrebačka cesta 192 (II kat, 203), Zagreb


Poticaji za proizvodne gospodarske subjekte

Tvrtka Speculum je konzultantska tvrtka iz Zagreba koja se bavi pripremom i provedbom EU projekata te inženjering uslugama. U Danima otvorenih vrata predstavit će kratki vodič kroz EU projekte i potencijale korištenja EU sredstava za razvojne i inovativne projekte. Za one koji žele saznati više, predstavit će i tipični postupak provedbe EU projekta iz perspektive korisnika, te koje su najčešće zamke koje na tom putu vrebaju.
Očekuju se predstavnici tvrtki koje djeluju u proizvodno predrađivačkom segmentu, energetici, turizmu i IT uslugama, koje imaju želju i volju za rastom i razvojem potpomognutim iz EU fondova. “Vi imate ideju – mi znamo kako dalje.” Više o tvrtki speculum možete naći na www.speculum.hr
Zagrebačka cesta 192 (II kat, 203), Zagreb
10.05.2018  — 13:00 - 15:00 sati
11.05.2018

Ja raSTEM! – višegodišnji interdisciplinarni STEM program inovativnog poučavanja darovitih osnovnoškolaca

Predstavljanje projekta Ja raSTEM!, demonstracija nabavljene didaktičke opreme (Lego Wedo set, ProBot, mBot, STE(A)m student set) i predstavljanje razvijenih Ja raSTEM! kurikuluma za 3/4, 5/6 i 7/8 razred.
Trg Katarine Zrinske 2, Zagreb
10.05.2018  — 15:00 - 17:00 sati

EU projekti u Ženskoj sobi

Predstavljanje rada organizacije te provedenih EU projekata i njihovih rezultata. Također, predstavit će se i na koji način je moguće uključiti se u rad Ženske sobe te u projektne aktivnosti. Događanje će biti organizirano u prostoriji za sastanke u kojoj će članice Ženske sobe informirati sve zainteresirane o navedenom te dijeliti informativne i edukacijske materijale nastale u okviru EU projekata.
Maksimirska cesta 51 A, Zagreb
11.05.2018  — 11:00 - 15:00 sati

Ukusna dijetetika

Pučko otvoreno učilište Zagreb održava početnu konferenciju u sklopu ESF projekta “Ukusna dijetetika”koju provodi u partnerskoj suradnji s HUP – Zagreb d.d., Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Zagreb.
Zainteresirana javnost i potencijalni korisnici imat će priliku sudjelovati u prezentaciji projekta. Cilj projekta je poboljšanje pristupa nezaposlenim osobama iznad 54 godine i osobama s invaliditetom na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa usavršavanja za stjecanje kompetencija iz područja dijetetskog kuharstva za pripremu jela namijenjenih osobama s različitim zdravstvenim oboljenjima ili prehrambenim potrebama uz odvijanje praktične nastave u hotelima visokog standarda na području Grada Zagreba. Svim zainteresiranima pružit će se mogućnost razgovora s osobama koje su uključene u projektne aktivnosti i pružiti uvid u proces odvijanja projekta koji će kroz javno-privatno-civilnu suradnju omogućiti razvoj ljudskog i turističkog potencijala kao gospodarskog pokretača Republike Hrvatske.
Ulica grada Vukovara 68, Zagreb
11.05.2018  — 14:00 - 16:00 sati

Life Long Burning

Održat će se plesna izvedba popraćena prezentacijom o Life Long Burning projektu – video i plesna instalacija.
Gajeva 1, Zagreb
11.05.2018  — 12:00 - 12:30 sati

Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom

Prezentirat će se aktivnosti Udruge u radu s osobama s invaliditetom.
Šoštarićeva 8, Zagreb

11.05.2018  — 08:00 - 16:00 sati

“Iz doma na svoje”

U prostorima Otvorene medijske grupacije, u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata, predstavit će se projekt “Iz doma na svoje” (“From foster to prosper”) financiran od strane Europske komisije. Riječ je o projektu koji je na nekoliko razina adresirao probleme mladih iz domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i imao je za ciljeve:

1. Osposobiti mlade da postanu konkurentni na tržištu rada i aktivno sudjeluju u potrazi za poslom;

2. Direktno povezati poslodavace koji traže djelatnike s mladima iz domova;

3. Podići javnu svijest o socijalnoj isključenosti mladih iz domova ;

4. Potaknuti institucije na stvaranje nacionalne strategije o zapošljavanju mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Građani će moći saznati zašto je ovaj projekt proglašen jednim od deset najboljih europskih projekata od strane Europske komisije. Na prezentaciji će biti riječi o utjecaju projekta na korisnike kao i o pozitivnom utjecaju na poslodavce u Hrvatskoj. Korisnici projekta će svojim usmenim izlaganjima približiti građanima iskustvo sudjelovanja u projektu i utjecaju projekta na njihov život. Sudionicima će dobiti priliku pogledati promotivni film o projektu.

Uz ove aktivnosti građanima će biti pružene informacije o mogućnostima volontiranja na EU projektima u Otvorenoj medijskoj grupaciji kao i informacije o aktualnom projektu “Pal Push Entrepreneurship (“Pal Network for support of the Roma Entrepreneurship”) koji se financira u sklopu Erasmus+ programa. Nositelj projekta je RomPraha a Otvorena medijska grupacija sudjeluje kao projektni partner.Ovim putem želi se informirati građane o utjecaju projekta na položaj romske nacionalne manjine u EU i Republici Hrvatskoj.
Ul. Antuna Bauera 6, Zagreb
11.05.2018  — 10:00 - 17:00 sati

U subotu, 12. svibnja u Ustanovi Zoološki vrt grada Zagreba održava se događanje “Dan ptica selica”.

Jednu od aktivnosti bit će usmjerena prema afričkoj volijeri, koja je i financirana sredstvima EU, te u 11 h ponudili stručno vodstvo i upoznavanje sa tim objektom, ali i ostalim objektima koji su financirani iz Fondova Unije.

Također, svi objekti za smještaj ptica (Nastamba za dalmatinske pelikane, Nastamba za ptice Madagaskara) koji su izgrađeni unutar projekta “Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – I faza” taj će dan bili vidljivije označeni.
Maksimirski perivoj bb, Zagreb

12.05.2018  — 11:00 sati

Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima
Održat će se promocija projekta putem dijeljenja projektne brošure “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima”.
Europski trg, Zagreb

12.05.2018  — 11:00 - 13:00 sati