Od 27. do 29. siječnja ove godine u Tehničkom muzeju u Zagrebu održat će se Dani Nikole Tesle. U sklopu ove manifestacije kojom se obilježava obljetnica Tesline smrti, Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost 29. siječnja će šestu godinu zaredom svečano otvoriti natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – genij za budućnost“, a održat će se i zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Percepcija fenomena Nikole Tesle“.

O percepcijama i kontroverzama koje se vežu uz ovog genija te nepoznatim detaljima iz njegova života na panelu će govoriti dr.sc. Ivan Šimatović, neovisni istraživač, prof.dr.sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu te bivša kustosica Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Moderator panela je prof.dr.sc. Božo Skoko.

Dane Nikole Tesle već tradicionalno organizira Tehnički muzej u Zagrebu. Prvog dana događanja, 27. siječnja u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla predavanje s pokusima pod nazivom „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“ održat će viši kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin. „Od automata do robota“ naziv je predavanja kojeg će 28. siječnja održati viša kustosica Muzeja nauke i tehnike iz Beograda. Sva predavanja počinju u 18 sati.

Dani Nikole Tesle ove su godine i svojevrsni uvod u Noć muzeja koja je pod nazivom „Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um“ posvećena upravo geniju i nacionalnom velikanu Nikoli Tesli.