Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici - gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom ''Nikola Tesla'' Smiljan kao glavnim partnerima. Temu Noći muzeja 2015. ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um'' podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centari, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje de privući brojne posjetitelje

O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu. Proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Potvrđena je teza o važnosti kulturnog proizvoda kao realne podloge za povećani posjet muzejima, galerijama, i za ukupno obogaćivanje turističke ponude. Svojim brojnim atraktivnim izložbama, glazbeno-scenskim događanjima, kada svi hrvatski gradovi postaju pozornice, ova nacionalna manifestacija predstavlja nezaobilazni sadržaj u kulturnoj i turističkoj ponudi Hrvatske. Manifestacija Noć muzeja popraćena je s više stotina prikaza u radijskim i televizijskim emisijama, izravnim javljanjima novinarskih ekipa s terena, objavama u novinskom tisku i web portalima te društvenim mrežama.

Zahvaljujemo i svim sudionicima koji svojim programima obogaćuju Noć muzeja te na kraju velika Hvala svim posjetiteljima bez kojih Noć muzeja nebi postojala...

Muzej automobila Ferdinand Budicki i ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, 30. siječnja, na temu “Izumi i otkrića – Nikola Tesla, univerzalni um” prezentacijom o Tesli i njegovom projektu vožnje električnim automobilom marke Pierce Arrow, s kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine, a posjetitelji će na izložbi moći vidjeti različite električne automobile, među kojima i najbrži električni automobil na svijetu “Concept_One”, proizveden 2011. u Hrvatskoj.


Od 18 sati do jedan sat iza ponoći, u Muzeju automobila, u prostoru bivše zagrebačke tvornice Pluto, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48, bit će izloženi Volkswagen Buba, Trabant i Citroen Visa s električnim motorima, a iz fundusa Muzeja informatike Peek & Poke izlažu “Sinclair C5″, električni automobil jednosjed iz 1985. “C5 izumio je ekscentrik i futurolog Sir Clive Sinclair, otac kompjutera ZX Spectrum. Bio je to automobil za jednu osobu koji je koristio snagu vlastitih nogu u kombinaciji sa elektromotorom. Proizvedeno je 30.000 primjeraka i do 2011. bio je najprodavaniji električni automobil na svijetu”, kazao je Valjak.

Iz električne prošlosti u sadašnjost, posjetitelje će uvesti ‘Rimac automobili’ koji izlažu najbrži električni automobil na svijetu Concept_One proizveden 2011. u Hrvatskoj te Bicikl Greyp – najnapredniji elektro bicikl na svijetu proizveden 2013. Bit će izložen još jedan hrvatski električni bicikl “Mental Manno” kostruktora Zlatka Vidića koji je projektiranje i dio radova na biciklu obavio u restauracijskoj radionici Muzeja automobila Ferdinand Budicki opremljenoj najnovijim alatima i strojevima.

“Električni postav” u Muzeju automobila Ferdinand Budicki zaokružit će električni automobili “Tesla model S” i “Nissan Leaf”, najprodavaniji električni automobil na svijetu.

Posjetitelji će moći vidjeti i najveći turistički katalog na svijetu “Neodoljiva Hrvatska” formata 140 x 170 centimetara, tiskan na 900 ‘kvadrata’ papira i 378 stranica, težine 70 kilograma, na kojem je radilo 50-ak suradnika. U njegovom se sadržaju nalazi i priča o Nikoli Tesli, a sve će predstaviti producentica projekta Sunčana Matić.

U Muzeju će se u Noći muzeja šivati i kišobrani s otisnutom fotografijom Nikole Tesle, na šivaćem stroju marke Pfaff, kojeg je još 1890. građanima Zagreba ponudio upravo Ferdinand Budicki. Stalni postav Muzeja automobila također će biti na raspolaganju posjetiteljima – 100 povijesnih automobila, motora i bicikala među kojima je i kamion Praga iz 1916., najstariji kamion u Hrvatskoj i Ford T iz 1922., najstariji automobil.

Muzej bl. Alojzija Stepinca u Noći muzeja
Muzej bl. Alojzija Stepinca, smješten uz zagrebačku katedralu, prvi će put u petak, 30. siječnja 2015. godine sudjelovati u manifestaciji „Noć muzeja“.
Posjetitelji muzeja moći će uživati u spomen-zbirci blaženog Alojzija Stepinca, koja predstavlja brojne dokumente i predmete kojima se za života služio kardinal Stepinac. Usto, o njegovu životu istrošenom u svjedočenju za vječne vrijednosti govorit će povjesničari, vrsni poznavatelji njegova lika i djela, te svjedoci Stepinčeva moćnog zagovora na nebu.

Muzej se otvara u 18 sati, a u 20 sati počinje središnji program:
20:00       Neumoljiva propaganda protiv Stepinca
predavanje dr. sc. Jure Krište, Hrvatski institut za povijest
20:30        Hrabrost – najviša Stepinčeva krepost
predavanje dr. sc. Robina Harrisa, britanskog povjesničara
21:00        Svjedoci Stepinčeva moćnog zagovora na nebu

Svoja će svjedočanstva ispričati Ane Beno i Marijana Brkan (rođ. Beno) iz Dubrovnika. Marijana je ozdravila od cerebralne paralize po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, nakon što ju je njezina majka Ane, znajući dijagnozu, uzela iz bolnice te odnijela na Stepinčev grob i napravila zavjet. To je čudo priznato u postupku za proglašenje Stepinca blaženim.

http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/