Što je gregorijanski napjev?
Gregorijanski sakralni napjev povezan je uz promoviranje vrijednosti i kulture Katoličke crkve. Tradicionalno, to liturgijsko pjevanje o moralnim stajalištima i dogmatskoj podlozi Katoličke crkve, izvodili su crkveni zborovi muškaraca i dječaka ili pak žena i muškaraca. Napjev naziv dobiva po Grguru Velikom, koji je privilegiju papinske dužnosti obnašao između 590. i 604. Vrhunce svoje popularnosti doseže u 9. i 10. stoljeću, tijekom masovnog širenja kršćanstva diljem Europe. Napjev je popularan na području Skandinavije, Poljske, Moravske, Slovačke, Austrije, Slovenije, ali i na našim prostorima. Imao je značajan utjecaj na razvoj srednjovjekovne, ali i renesansne glazbe i kulture, dok se osim u sakralnim redovima, njegova podatna forma koristi kao i svjetovni glazbeni izričaj.

 

Gregorijanski napjev danas
Tijekom 20. stoljeća gregorijanski napjev vraća se na velika vrata kao neizostavna inspiracija brojnim glazbenicima. Taj vokalni izričaj pokazao se kao plodno tlo, podatno za udruživanje s primjerice pop i rock glazbom. Isto tako, poslužio je kao temelj glazbenim pravcima kao što su „New Age” i „World Music” '80-ih i '90-ih. Obilježja tih glazbenih pravaca su bezvremenost, mirnoća i spokoj, dok tematski obrađuju motive svemira, prirode, snova i duhovnih putovanja. Primjer glazbenika koji su se poigrali mješavinom tih motiva svakako su Enigma – elektronički glazbeni projekt osnovan 1990. te popularna irska glazbenica Enya.

Ako ste poklonici ove eklektične glazbe, a koja na maštovit način govori o povezanosti pojedinca s prirodom i svemirom, svakako će vas razveseliti informacija da Frank Peterson, koji je osmislio svjetski poznatu Enigmu, u Hrvatsku dolazi sa svojim novijim projektom – Gregorianom. Ta glazbeno-scenska atrakcije jedna je od trenutno najpoznatijih svjetskih zborova koji „koketira“ s gregorijanskim izričajem. Svestran Peterson poznat je, između ostalih i po suradnji s glazbenicima kao što su Sarah Brightman, Andrea Bocelli, José Carreras, Placido Domingo, Tom Jones, Backstreet Boys, Marky Mark i dr.

 

GREGORIAN – „A must see!“
Mistična glazbeno-scenska  atrakcija Gregorian, čije su vokalne interpretacije inspirirane gregorijanskim napjevom, rado taj izričaj kombinira s obradom suvremenih pop i rock hitova. Engleski pjevači predvođeni fantastičnom pjevačicom Emiliom Brightman, sestrom poznatije Sare Brightman, svojim čudesnim vokalima vraćaju u magična prošla vremena. Izvodeći pop i rock hitove, taj njemačko-britanski zbor spaja na prvi pogled nespojivo; na poseban način, u duhu starih gregorijanskih napjeva, donosi hitove poput REM-ove pjesme „Losing my religion“, „Tears in heaven“ Erica Claptona ili Metallicine „Nothing else matters“.

Osim vrhunske kvalitete Gregorianovih vokalista, zbor je poseban i po izuzetnoj atmosferi koju pruža tijekom svojih nastupa. Gregorian garantira glazbeno-scenski spektakl do sada neviđen na ovim prostorima! U svojim nastupima koriste svijeće, svjetlosne i pirotehničke efekte, kako bi tijekom njihovih nastupa atmosfera bila potpuna. Upečatljive odore monaha u kojima pjevači nastupaju njihovim nastupima pridonose uzbudljivom osjećaju mistike.

 

Gregorian je tijekom 11 godina rada osvojio publiku diljem svijeta. Prvijenac „Masters Of Chant“ izdaju 1999., a u nadolazećim godinama snimili su 11 studijskih albuma, ostvarili 6 DVD izdanja te prodali više od 10 milijuna primjeraka CD-ova. Na taj su si način osigurali zlatne i platinaste naklade u 24 države širom svijeta.  Novi album, „Epic Chants“, objavljen 2012., inspiriran je filmskim glazbenim hitovima iz uspješnica kao što su „Titanic“, „James Bond“, „Notting Hill“, „Batman Forever“, „Gospodar prstenova“ i dr.

Uz snimanje novog albuma, Gregorian se je paralelno pripremao i za veliku svjetsku turneju „THE WORLD EPIC CHANTS TOUR 2013“, povodom koje dolazi i u zagrebački Dom sportova, 3. travnja u 20 sati. Ako ste pobornik ovakve glazbe te se dobro osjećate u atmosferi koja neodoljivo podsjeća na srednjovjekovne samostane i dvorce, a istovremeno izuzetno opušta, Gregorian će zasigurno ispuniti vaša očekivanja. Vratit će vas u mistični svijet gregorijanskih napjeva obavijenih suvremenim glazbenim ruhom. Vidimo se u Domu sportova!

 

 

Matija Ivoš